Király: Ez minden magyar sikere!

Király: Ez minden magyar sikere!
Forrás: Glódi Balázs

Ezt mondta a válogatott kapusa a Men’s Health-nek az EB-re való kijutáskor. De hogy mennyi múlik egy kapuson, vagy hogy felszántja-e Dzsudzsák a pályát, arról is beszélt nekünk Király Gábor néhány hónapja. A Men’s Health-ben tavaly megjelent interjút teljes terjedelmében elolvashatod és bónuszként találsz a cikkben egy videót is.

Senki sem akar kapus lenni 3-4 évesen. Amennyire visszaemlékszem, nálunk mindenki gólt akart lőni. Hogy kerültél mégis a kapuba?

Édesapám a Haladásban futballozott, ahol családias volt a közeg. Az edzés végére általában kimentek a feleségek, a gyerekek, munka után ott találkozott mindenki. Amíg a férjek zuhanyoztak, a gyerekek futkostak, játszottak a pályán. Volt a Haladásban egy Hegedüs Péter nevű kapus, aki mindig bohóckodott velünk és ez nagyon tetszett. Akkor mondtam azt, hogy én is kapus akarok lenni. Menet közben kiderült, hogy van labdaérzékem is, de azt is láttam édesapámtól, hogyan készül a mérkőzésekre: mennyire fontos a táplálkozás, a pihenés, hogyan lehet a legjobb formába kerülni. Innentől kezdve nem volt nehéz a sportágválasztás.

Egy vicces fickó a kapuban meggyőzött arról, hogy ott a helyed?

Igen, mert mosolyt csalt az arcunkra. Vidám volt és pozitív, nagyon jól bánt a gyerekekkel. Soha nem felejtem el a 11-eseket. Egy ekkora gyerek persze még nem tud nagyot rúgni, szóval a labda valahogy elvánszorgott a kapuig, ő meg mindig úgy esett, hogy bevarázsolja valahogy.

A kívülálló számára a kapusok nem főszereplők a játékban, ezzel együtt nem is tűnnek extrovertált személyiségeknek.

A kapusposzt mentális feladat. Egy mezőnyjátékos rengeteget fut, teljesítménye jelentős részben a fizikai igénybevételen alapul. Ha fejben nem friss, de fizikailag jó, akkor tud darálni, futni, lőni, passzolni. A kapussal más a helyzet: ha mentálisan nincs csúcsformában, akkor hiába akar többet futni, harcolni, becsúszni, küzdeni, nem lehet. Egyszerűen nem ez a feladata. Nekem tudnom kell, hogyan gondolkozik tíz csapattársam a mérkőzésen. A kapus mindig két-három ütemmel előrébb jár. Egy-egy helyzetből kialakulhat négy-öt variáció. Ezekből csak egy fog bejönni, nekem viszont mindegyikre fel kell készülnöm. Persze az állóképesség is számít, hiszen ha ez adott, tovább leszek képes a koncentrációra, frissebb maradok fejben is. Többek között ezért is kell ugyanannyit futnom, mint egy mezőnyjátékosnak.

Kép
forrás: Glódi Balázs

Azért akkor nyugodt mindenki, ha a kapuban állsz.

Ráadásul hátulról mindent látok. Nem kell jobbra-balra tekingetnem, mint az edzőnek, aki ha balra néz, a csapat védelmét látja, ha jobbra, akkor meg a támadószekciót. Én egyszerre látom az ellenfél és a sajátjaim mozgását. Innentől nagyon fontos, hogy tudjam, ki milyen pszichikai állapotban van. Kinek hogy passzolhatok, kire hogyan számíthatok vész esetén. Nekem a rendszert kell átlátnom.

Az, hogy a rendszerre koncentrálsz és a pillanat helyett a folyamatot figyeled, kihat a hétköznapi problémák kezelésére is?

Sokan észreveszik, hogy másképp reagálok. Egyszerre több, nem fókuszban lévő apróságra is figyelek, hiszen a periférikus látás hozzátartozik a labdarúgáshoz. Ez többek között autóvezetésnél jön jól, hiszen minden apró mozgást, változást gyorsan észreveszek, így könnyebben reagálok. Ha vitás helyzetbe kerülök, sokszor előre tudom, mi a vége. Ilyen esetekben nem a vitára koncentrálok, próbálok inkább pozitív észrevételeket megfogalmazni, hogy eredményt érjünk el.

A kapuból látod az egész csapatot és érzed minden rezdülésüket. A norvégok ellen mit éreztél?

Magabiztosságot. Nemcsak a pályán, hanem a kéthetes edzőtábor elejétől. Ebédnél, edzések között, a megbeszéléseken folyamatosan figyeltem a többieket. Dzsudzsák Balázs a csapatkapitány, az ő feladata, hogy a csapatot motiválja, de fel voltam készülve, hogy ha segítségre szorul, kisegítsem. Ugyanígy volt Gera Zoli is. A mérkőzés már a végkifejlet, amit elő kellett készíteni. Az alanyok is jók voltak abból a szempontból, hogy nyitott fülekre talált az információ és a segítség. Ez a legfontosabb, mert akarhatsz jót a másiknak, ha nincs befogadókészség, hiába az egész. A mérkőzésen azt éreztem, hogy minden komfortos, minden damil a kezemben van, a játékosok hozzám csatlakoznak. A norvégok elleni első mérkőzésen egy beadásnál kiesett a labda a kezemből, és mögém pattant a labda, a gólvonalhoz. Tudtam, hogy mögöttem állnak emberek, akik kirúgják a labdát. Nem pánikoltam, és ezt utólag visszanézve lehet is látni. És ők ott álltak a gólvonalon, egyet pattant a labda kapkodni, pánikolni, bajban vagyunk. Tudtam, ki hogyan gondolkodik, és hogy lehet rájuk számítani. Ahogyan arra is, hogy Dzsudzsák Balázs is fel fogja szántani a pályát.

Kép
forrás: Glódi Balázs

Ez az eredmény nyilván nem két meccsről szól, de hogy lehet az, hogy egyszer csak az Európa-bajnokságig jutunk? Egyetlen játékosnak sem nőtt még egy lába. Ez Dárdairól szól? Esetleg Storckról?


Nagyon sok tényezőn múlik az eredmény. Számít az emberek, játékosok hozzáállása, a pályák minősége, a rehabilitáció és még nagyon sok minden. De ami a legeslegfontosabb: mi a labdarúgás? 11 játékos kimegy a pályára. Fizikailag valóban ez a 11 (vagy inkább 14-15) játékos harcolta ki az Eb-szereplést. De elérted ugyanúgy te is! Minden magyar sikere, hogy kijutottunk az Eb-re. Dárdai és Storck ugyanazt a stílust követi, kedveli, és ezek a játékosok átérezték ennek a fontosságát. Az ő tapasztalatuk kellett hozzá. És kellett egy sikertelen Eb-s kezdés. Jött egy Dárdai Pál, aki stabil alapokat épített. Hangulatban, morálban, kommunikációban a játékosok között. Eredményes volt. Majd jött Storck, aki ezt az alapot ismerte és továbbépítette. Hogy két évvel ezelőtt miért nem volt ilyen a foci? A norvég meccs után azt nyilatkoztam, hogy ez mindenkinek az érdeme, aki az utolsó 30-40 évben részt vett a fociban és hozzátett valamit. Vagy pozitívat, vagy negatívat. És attól, hogy valaki nem feltétlenül sikeres, a következő korosztály sokat tanulhat az erényeiből, vagy épp a hibáiból. Tehát ez egy folyamat. Olyan nincs, hogy építünk pályákat és akkor jó lesz a magyar foci. Olyan sincs, hogy képzünk edzőket, és jó lesz a magyar foci. Ez egy 5–10, vagy akár 20 éves folyamat. Nézd meg a németeket: náluk ez 10 éven át zajlott. Ők is bevállalták, hogy rosszul fognak szerepelni, mert az építkezésen volt a hangsúly. Azt gondolom, hogy az Eb-re való kijutás egy fontos mérföldkő, ahonnan tovább vezet az út.

Negyvenévesen nyilván más is foglalkoztat, mint a profi karrier.

Az egész életemet élcsapatoknál töltöttem. Figyeltem az egyesületek működését, a pályakarbantartók munkáját, a rehabilitációs, egészségügyi területet. Nem tanfolyamokon sajátítottam el a tudást, mindent saját magam figyeltem meg. Az évek alatt összegyűjtött ismereteket igyekeztem belegyúrni a saját létesítményembe. Szeretek olyan feladatokat végezni, ahol nem kell mástól függenem. Szeretem saját magam kezelni azt, amiért megdolgoztam, de ezzel biztosan mindenki így van. Természetesen én is naponta részt veszek a munkában, így a kapus-edzéseken is.

A kapusiskolátok a létesítménnyel együtt, attól függetlenül működik?

A létesítményben megvannak az adottságok, amelyek a működéshez kellenek, ettől függetlenül elég mobil a kapusiskola. Hatan hoztuk létre, együtt több mint 1700 profi mérkőzéssel a hátunk mögött. Mindenki kapus volt, mindenki a Haladásnál kapta az alapokat, egy irányba gondolkodunk. Vas megyében két kisvárossal, Jánosházával és Vasvárral működünk együtt, hetente tartunk edzést. Persze mindenki kapus akar lenni, de nyilván nem mindenki lesz az. Mi azon vagyunk, hogy ne csak kapusokat, hanem embereket neveljünk. A sport a szabályok közötti életre tanít, és aki nem lesz sportoló, az is váljon becsületes emberré. Gondolkodjon pozitívan, vigye előre a másikat, legyen motivált. Azt érzem hivatásomnak, hogy ezt továbbadjam.

Lehet, hogy bizarrul hangzik, de életet menthet a gombás smoothie

A legújabb őrület meredeknek tűnik, de kétségtelenül csökkenti a stresszt.

Fáj a hátad? Akkor ilyen pózokban aludj, hogy ki tudd pihenni magadat!

Az alvásnak arról kellene szólnia, hogy felfrissülj és feltöltődj tőle, nem pedig arról, hogy beálljon tőle a hátad. Mutatjuk, milyen pózban aludj, hogy elkerüld a hátfájást!

A hét táplálkozási tippje: Így tedd laktatóbbá a salátádat

Biztos ismerős a helyzet, hogy amikor salátát eszel ebédre, egy óra múlva máris valami új kaja után nézel. Egy dietetikus viszont megoldja ezt a dilemmát!

Alvási inercia: Ezért vagy annyira mérges ébredés után

Te is szembesültél már vele, hogy Grumpy cat hozzád képest semmi reggelente? Mutatjuk, miért van az, hogy sokan mérgesek és rosszkedvűek ébredés után.

Tények és tévhitek a napszemüvegekről + 3 idén divatos modell férfiaknak

Amellett, hogy nem hunyorogsz, amikor a szabadban vagy, sokkal több és fontosabb előnye is van a napszemüvegeknek. Egy szemorvos pedig elmondja, pontosan miért is jó, ha odafigyelsz arra, hogy megvédd a szemedet a naptól.

A hét edzéstippje: nem csak hétfőre! Itt a Szikla intenzív edzésterve mellizomra!

A Szikla legújabb edzős videója tömve van mellpumpáló gyakorlatokkal - Miért ne próbálnád ki őket?

3 tipp, amivel megelőzheted a fogszuvasodást

Ne ess kétségbe, ha felfedezed az első jeleket, nem biztos, hogy fúrás-faragás lesz a dolog vége.

Horvát csoda: Mutatjuk a legjobb mémeket az angol buktáról

It's not coming home, Gareth Southgate-ék nem viszik haza a hőn áhított trófeát.

Mennyire számít a gyakorlatok végrehajtásának sebessége súlyzós edzésnél?

Gyakori kérdés a súlyzós edzéssel kapcsolatban, hogy számít-e a gyakorlatok sebessége, hogy milyen tempóban végezzük az ismétléseket, és így tovább. Ez egy érdekes téma, főleg, hogy minden módszer alkalmazásával értek már el jó eredményeket – láttunk már olyat, aki össze-vissza rángatta a súlyt, és mégis nagy lett, de láttunk olyat is, aki szuper lassan, vagy épp szuper szabályosan végezte a gyakorlatokat és ő is nagy és izmos lett.

A focimeccsek a demencia elleni harc legújabb csodafegyverei

Alistair Burns és csapata szerint a legendás összecsapások hatékonyan aktivizálják a memóriát.

A nyaralás megöli az étvágyadat, libidódat és felborítja az anyagcserédet - De van megoldás!

Ha eddig nem mentél el valahova nyaralni, akkor komolyabban ráfeküdtél a vakációd megtervezésére. Azonban néhány baki ilyenkor is bekövetkezhet, már ami a nyaralás alatti anyagcserét illeti.

Szeretnél könnyíteni a legnehezebb edzéseiden? Alkalmazd a kognitív felbecsülés módszerét!

Ha a lábnap a legnagyobb rémálmod, különösen az utána következő fájdalom, akkor jól figyelj, mert egy furcsa trükk segíthet abban, hogy könnyebben átvészeld a nehéz helyzeteket és jobban menjen az edzés.

Cristiano Ronaldo a Juventus csapatában folytatja

Cristiano Ronaldo ma jelentette be, hogy a Juventushoz igazolt, 100 millió eurót fizetett a klub a Real Madrid csatáráért.

5 kép és videó, ami bizonyítja, hogy Sylvester Stallone 70 felett is bombaformában van

Mire Rocky Balboa felért a múzeum lépcsősorának tetejére, már akkor tudni lehetett, hogy egy igazi fitneszikon született Sylvester Stallone személyében.

Jobban szeretnél teljesíteni a munkádban? Akkor lazítsd meg a nyakkendődet!

Az irodai öltözet sokak számára a nyakkendő viselését is megköveteli. Ez a kiegészítő viszont sokszor többet árt, mint használ - legalább is egy új kutatás szerint.

4 dolog, amiről azt hiszed, hogy jót teszel vele, de a barátnőd szerint inkább idegesítő

A nők szívét nehéz megnyerni, és az is könnyen lehet, hogy rossz módszerekkel próbálkozol. Nem mindig jó ötlet megpróbálni megoldani a problémáját, vagy meggondolatlanul meglepni a zuhany alatt.

Gal Gadot nem csak a filmvásznon szuperhős

Wonder Woman épp a következő filmjét forgatja, de a kemény munka közben sem felejtkezett meg a gyermekekről.

Ettől a lakberendezési terméktől sokkal jobb lehet a szexuális életed!

Azt tudjuk, hogy libidóra rengeteg dolog van jó hatással: a tengeri herkentyűk, a csokoládé és más ételek. Azonban a kaján kívül egy lakberendezési termék is segíthet abban, hogy javíts a szexuális életeden.

Ezért látsz csukott szemmel furcsa mintákat, lebegő darabkákat, fényeket

Éppen ledőlnél egy kicsit, lehunyod a szemeidet és ekkor észreveszed, hogy furcsa, fényes minták, színek úszkálnak a szemhéjad belsején.

Ronda Rousey történelmi tettet hajtott végre a UFC-ben

A 31 éves sztársportoló nem mindennapi elismerésben részesült.

Olvasd el ezeket is

Tedd meg velünk az első lépést! Most egyéves előfizetés 5370 Ft helyett csupán 2685 Ft

Csak 2685 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem