A Legjobb karácsonyi vacsora

Négy részes sorozatból megtanulhatod a legjobb hazai és közeli országok receptjeit

Négy részes sorozatból megtanulhatod a legjobb hazai és közeli országok receptjeit

Idén a te feladatod lesz a karácsonyi vacsora elkészítése? Pánikra semmi ok! A legjobb séfek sietnek segítségedre, hogy az ünnepi vacsorára érkező szeretteidet garantáltan lenyűgözd. A TLC A legjobb karácsonyi vacsora című sorozatában egy magyar, egy bolgár, egy román és egy szerb séf mutatja be – a szó legszorosabb értelmében – a régió karácsonyi tradícióit, már ami a kulináris élvezeteket illeti.

Az adventi hetek során minden szerdán egy-egy ország legjellegzetesebb karácsonyi menüinek elkészítési és tálalási fortélyait lesheted el a TLC A legjobb karácsonyi vacsora című műsorában. A magyar menüt Jókuti András, a Világevő blog szerzője készíti.

„A műsor alapötletét a csatorna regionális gondolkodásmódja, megközelítése adta. Eddig is volt helyi vagy nemzetközi főzőműsor, de regionális még nem. Mindannyian tudjuk, hogy mi történik a saját konyhánkban, vagy egy nemzetközi séf konyhájában, de nem tudjuk, mit főznek a szomszédaink. Úgy gondolom, rendkívül izgalmas felismerni a hasonlóságokat és a különbségeket régiónk főzési kultúrájában. A karácsony egy jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk a hagyományos magyar, bolgár, román és szerb ételekkel. Ez volt az az egyszerű, de nagyszerű alapötlet, amely tökéletesen illeszkedik a TLC ünnepi műsorkínálatába” – mondta el Alexandra Tiganas, csatornaigazgató.

Kép

November elején Bukarestben találkozott a négy séf, hogy megfőzzék a legjobb karácsonyi ételeket. Hagyományos eszközökkel, helyi receptek alapján készítették el saját országuk ínycsiklandó fogásait, míg a többiek megnézték és kommentálták a konyhai munkálatokat, majd a végén együtt kóstolták meg a menüt.

A sorozat magyar karácsonyi gasztrokultúrát bemutató részében Jókuti András készít el egy összetéveszthetetlenül hazai vacsorát. A Világevő blog írója a rangos lyoni Bocuse intézet hallgatója volt, gyakornokként pedig Magyarország első Michelin csillagos éttermében szerzett tapasztalatot. Gasztronómiai események házigazdája, műsorvezetője, így többek között a Bocuse d’Or Europe 2016 versenyé, és a Budapest Gourmet fesztiválé. Jókuti természetesen halászlével indítja a menüt, és próbálja levenni kollégáit a lábáról. Persze a desszert sem maradhat el: így a vacsora végén a bolgár, a román és a szerb séfek egy igazi magyar mákosgubát is megkóstolhatnak.

A bolgárok karácsonyi konyhaművészetét Ivan Manchev mutatja be, aki a Bolgár Séfszövetség elnöke, és olyan neves éttermekben fordult meg, mint a berlini Hotel Bristol Kempinski, de egy svájci Michelin csillagos étteremben is tanulta szakmája fortélyait. Ő stara planinat készít, ami sült kecskesajt hirtelen kisült spenóttal, újhagymával, friss gombával és tökkel. Főfogásként pedig kapamával töltött tököt készít. Míg utóbbi zöldség hazánkban is ismeretes, a kapama kevésbé: ez egy jellegzetes bolgár étel, amely húsokból (ez esetben disznó- és csirkehúsból, illetve többféle kolbászból), gombából és zöldségekből készül.

Romániát Florin Scripca – művésznevén Chef Foa - képviseli, aki korábban nem kisebb hírességgel dolgozott együtt mint Jamie Oliver, jelenleg pedig a bukaresti Flavours séfje. Kellemes személyiségével és profizmusával az ország egyik kedvencévé vált. Előételként káposztatekercset tálal, főételként pedig házikolbásszal, szalonnával és friss fűszerekkel töltött sertéskarajt.

A szerb gasztrokalandokat az ország ünnepelt mesterszakácsa Nenad Gladić – más néven Lepi Brka – mutatja be, aki tapasztalatait óceánjáró hajók szakácsaként szerezte, bejárva a fél világot Brazíliától Alaszkáig. Így biztosra vehető, hogy van egy s más a tarsolyában, de most ő is hazája kedvenc karácsonyi menüjéből kreál terülj-terülj asztalkámat. Főételként sviacha pitát készít többféle töltelékkel: sajttal, almával és szárított gyümölcsökkel. Nem maradhat el a hagyományos töltött paprika sem, ami viszont sokkal több, mint amire a „hagyományos” alapján gondolhatnánk. A gazdag töltelék ugyanis többek között kolbászból, szalonnából, dióból, gombából és póréhagymából áll.

Van még egy jó hírünk: nem csak a séfeket éri az a kiváltság, hogy részt vegyenek a nagy regionális karácsonyi főzőcskézésben. Bár a műsorban egymásnak szolgálják fel műveiket, az értékelés nem csak az ő feladatuk lesz, mert a nézők is szavazhatnak kedvenc ételeikre a műsorhoz kapcsolódó microsite-on. A www.bestchristmasdinner.com weboldalon minden menü receptje elérhető lesz, így nem csak szavazni lehet, hanem bátran bevethetjük a konyhában is, és a séfektől ellesett módszerrel mi is ételcsodákat varázsolhatunk az asztalra!

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Szerbia - november 30., szerda 21:00-kor

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Bulgária - December 7., szerda 21:00-kor

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Magyarország - December 14., szerda 21:00-kor

A Legjobb Karácsonyi Vacsora: Románia – December 21., szerda 21:00-kor

A legjobb karácsonyi vacsora című sorozatot a Discovery Networks International megbízásából a Paprika Latino Romania készítette. Executive producerként a Discovery Networks International oldaláról Charlotte Reid és Alexandra Tiganas, a Paprika Latino Romania oldaláról Adrian Boros vett részt a munkában.

Itt a bizonyíték arra, hogy a legtöbb férfinak jobban bejönnek a szőke nők

Egy új kutatásból az is kiderül, miért szavaz több férfi a szőkékre.

Ha erre a kis izomcsoportra is szánsz időt, sokkal többet emelhetsz!

Nem csak a fogásodat érdemes ám erősíteni ahhoz, hogy látványosabb eredményeket érj el a teremben!

5 jel, hogy dehidratált vagy, aminek semmi köze a szomjúsághoz

Ha szomjas vagy, akkor már késő, mert dehidratálttá vált a szervezeted - állítják sokan. De nem csak az italok utáni vágyakozás utalhat arra, hogy a tested szomjazik!

A 6 leggyakoribb hiba húzódzkodás közben

Így csináld, ha fejlődni akarsz.

Túlzásba viszed a mozgást? Az exorexia létező betegség, de a férfiak keveset beszélnek róla

Mutatjuk, mikor jelent már tényleg problémát az, ha elmész edzeni.

A hét táplálkozási tippje: pontosan ekkora adagot érdemes fogyasztani 8 népszerű ételből, hogy egészséges maradj

Ha odafigyelsz a táplálkozásodra, érdemes az adagokra is kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni.

A jóganap az új pihenőnap

A kitartott pózok még a sérülésektől is megkímélnek.

4 szakálltípus, amit érdemes kipróbálnod! (Még akkor is, ha nem egyenletes az arcszőrzeted)

A férfiak szeretik az egyszerűséget mindenben, így a szakállak terén is.

Hallottál már a kávélisztről? Ez a legújabb szuperkaja!

A lisztről valószínűleg nem a koffein jut eszedbe. Nyugi, nem vagy egyedül. A kávéliszt viszont egyre népszerűbb, sokan pedig tápanyagokkal teli csodaként tekintenek rá. De tényleg annyira szuper, vagy csak felhájpolták?

A hét edzéstippje: érdemes minden egyes nap hasaznod, hogy lásd az edzés eredményét?

Ha nyárra már kockás hasat akarsz villantani, azért már jó korán el kell kezdeni dolgozni - például most.

A bicikli virágoztathatja fel a szexuális életedet

Egy kis tekerés és minden egyenesbe jön.

Nincs izomnövelés és erősödés túlterhelés nélkül - személyi edzőnk tanácsai a konditermi fejlődéshez

Ha besétálunk a terembe és körülnézünk, rengeteg embert látunk, aki edz. Különféle gyakorlatokat végeznek, gyakran erőlködnek és izzadnak, ezzel a kemény edzés látszatát keltve. Ha valaki nem jártas az edzésben, nem edz 4-5 éve, akkor tényleg csak keményen edző embereket lát.

3 jó okunk van arra, hogy elfelejtsd a kései vacsorát

Riasztó adatokkal szembesültek a szakemberek.

Rossz hír vegáknak: egy kutatás szerint sokkal kevesebb szexben van részük, mint a húsevőknek

Ha egy finom steak felér számodra egy orgazmussal, akkor van még egy jó hírünk: egy új kutatás szerint a húsevő emberek többször szexelnek, mint a vegetáriánus társaik.

Kettő az egyben: A szuperszett, ami a tricepszedet és a hasadat is megdolgoztatja

Milyen gyakran dolgoztatod meg a tricepszedet és a törzsizmaidat egyetlen gyakorlattal?

To-do list menti meg az álmatlan éjszakákat

Sosem volt még ilyen egyszerű az elalvás.

Gondoltad volna? A nyújtástól több mint 300%-kal nőhet az izomtömeged!

Ha az edzés végeztével szánsz időt a nyújtásra is, sokkal hamarabb elérheted a céljaidat!

Olvasd el ezeket is

MINDIG ARRA BIZTATUNK, HOGY ADJ BELE MINDENT, DE MOST ELÉG LESZ AZ 50 SZÁZALÉK

Csak 2685 Ft