„Egyszer fent, egyszer még feljebb”

Bovier György 17 évesen, egy baleset következtében került kerekesszékbe. Azóta viszont egy pillanatra sem áll meg, dolgozik, előadásokat tart és a kerekesszékes teniszválogatott tagjaként szuper eredményeket ért el. Az idáig vezető útjáról és a további terveiről beszélgettünk vele.

Bovier György 17 évesen, egy baleset következtében került kerekesszékbe. Azóta viszont egy pillanatra sem áll meg, dolgozik, előadásokat tart és a kerekesszékes teniszválogatott tagjaként szuper eredményeket ért el. Az idáig vezető útjáról és a további terveiről beszélgettünk vele.

Hogyan történt a baleseted?

2002 júliusában sérültem meg egy autóbalesetben, az anyósülésen ültem. A srác, aki vezetett figyelmetlen volt, letért az útról, megpördültünk, átsodródtunk a másik oldalra, az autó felborult, én kiestem belőle, megpördült a fejem felett és leesett mellém. A háti 12-es csigolyám tört el, a gerincvelőm is megsérült. A gimnázium utolsó éve előtti nyáron történt mindez, ekkor aktívan sportoltam - kéziabdáztam. Elég nagy váltás volt, hogy egyik pillanatban még versenysportoló fiatal voltam, a másikban pedig a gerincemet operálják. Két hétig mozdulni sem tudtam, az intenzív osztályon feküdtem. Több mint 20 kilót fogytam, leépültek az izmaim. Karácsonykor engedtek véglegesen ki a rehabilitációról, addig csak egy-két hétvégére mehettem haza. Két hónapig csak feküdni tudtam, majd kemény munkával jutottam előrébb. Az első hétvégi hazautazásom egyik feltétele az volt, hogy segítség nélkül, ki tudjak szállni az ágyból a kerekesszékbe. Az motivációm az volt, hogy az egyik legjobb barátom meghívott az októberi születésnapi partijára. Ezért keményebben keztem dolgozni, akármennyire fájt is. Eleinte üllni sem tudtam, nem hajlott a derekam, illetve a sok fekvés után az első függőleges testtartásnál elájultam. Emlékszem volt egy állítógép, melyben fel tudtak állítani. Azt mondták, hogy ne ilyedjek meg, 5 perc a maximum, utána mindenki elájul. Igaz, a nyolcadik perctől már nem láttam, ömlött rólam a víz, elfehéredtem, de úgy voltam vele, hogy már csak akkor is tovább csinálom és első alkalommal 20 percet sikerült állnom. Utána a vérnyomásom alig tudták megmérni annyira alacsony volt, de megérte. Októberben ott voltam a szülinapon…

A felépülésemben fontos szerepet játszott, hogy végig keményen küzdöttem azért, hogy fejlődjek.

Volt olyan, hogy az orvosom azt mondta, 45 fokos szögben döntsem meg a szék háttámláját, de én élesebb szögben állítottam be, mindig kicsit többet csináltam a megengedetnél. Olyan volt az egész, mint a sportban egy edzőtábor: a végére sokat javul a teljesítményed, de az eredményért meg kell izzadni, lelkileg és testileg is. Többek között az ilyen dolgok segítettek abban, hogy decemberben hazamehessek - fél évvel korábban hagyhattam ott a kórházat, mint ahogy az orvosok várták.

Mi történt a felépülés után?

Befejeztem a középiskolát és lehetőségem volt arra, hogy felköltözzek Budapestre. Egy évet töltöttem otthon a baleset után, utána Budapesten elkezdtem járni egy OKJ-s képzésre. Ez a heti négy nap pont jó volt arra, hogy visszarázódjak az életbe. A kórházban az ingerszegény környezet teljesen leépíti az embert. Ezt követően elvégeztem a főiskolát, közben elkezdtem dolgozni. Az életemből már csak a sport hiányzott. Mivel kerekesszékbe kerültem, a kézilabda kiesett, ezért kipróbáltam a kosárlabdát. Ez a sport annyira nem fogott meg, ezért tovább kerestem, így találtam rá a teniszre. Mivel ez egyéni sport, így olyanokkal is játszhatok, akik nem székben ülnek. 2016-tól a magyar kerekesszékes tenisz-válogatott kerettagja vagyok. Még abban az évben kijutottunk a törökországi világkupa selejtezőre - itt a 3. helyet sikerült megszereznünk, ezért Tokióban is játszhattunk a csapatvilágkupa döntőjében. Hatalmas tapasztalás volt a világ legjobb játékosait látni versenyezni, azokat az embereket, akik ezt napi szinten, főállásban űzik, profik. Idén Portugáliában rendezték a selejtezőt, ahol negyedik helyen végeztünk. Jövőre pedig újra megpróbáljuk. Szeretem a sebességet, a technikai sportokat, ezért több dolgot is kipróbáltam már, például néhányszor ejtőernyőztem, de végigvezettem a Budapest-Bamako Rally-t is, ami közel 8000 km, le Afrikába. Ezeket mind kerekesszékben már. Fontos a megfelelő szervezés, felkészülés, de megoldható, ha nagyon akarja az ember.

Kép
forrás: Facebook

Mi motivált a baleset után?

Amikor ott feküdtem az intenzív osztályon, 17 évesen, döntést kellett hoznom. Kétféleképpen választhattam: az egyik, hogy elhagyom magam, hazaköltözöm és a mai napig a szüleimmel élek, van “anyu főztje”, ellátnak és a rokkantsági járadékból (ami az én esetemben 34.000 Ft) és a szüleimből élek. Mivel 13 évesen elkerültem otthonról, kollégiumba, ezért nem mondhatom, hogy otthonülő típus lennék, valamint úgy gondoltam, hogy nem lehet ennyi az életem, még ha ez is tűnik az egyszerűbb és könnyebb megoldásnak. A másik opció pedig az volt, hogy szinte pénz és ismeretség nélkül, mozgássérültként felköltözöm Pestre és megpróbálom magamból - és a helyzetből - kihozni a legtöbbet és a legjobbat. Utóbbit választottam.

A sikereknek ára van, az első néhány évben rengeteget kellett dolgoznom, mellette pedig lelki és fizikai fájdalmakat kellett elviselnem, tovább erősödnöm és tanulnom az életet.

Ha tudatosan dolgozol, meg lesz az eredménye. Megtanultam kezelni a helyzetet, megoldásokat találni a problémákra és azt, hogy ne engedjem meg magamnak, hogy belekerüljek egy negatív spirálba, ha rám tör a rossz kedv. Ezért ha például rossz napom van, nem hagyom, hogy fél óránál tovább gyötörjenek a negatív gondolatok. Semmivel nem jutok előrébb, ha így állok hozzá, ezt fel kell ismerni. Ahogy az Így jártam anyátokkal című sorozatban mondta Barney:

„Én ha szomorú leszek, dobom a szomorúságot és inkább király vagyok.” :)

Alapvetően tényleg két lehetőség adott, ami közül választani kell! Jelen esetben: vagy belesüllyedsz ebbe, vagy megtanulsz vele élni.

Kell, hogy az embernek legyenek céljai, akár a munkában, sportban, magánéletben, amiket csak úgy lehet elérni, ha nem süllyedünk bele az önsajnálatba. A főállásom mellett részt vettem több integrációs médikampányban, tréningeket és motivációs előadásokat tartok különböző vállalatoknál. A visszajelzések nagyon pozitívak ezzekkel a szemináriumokkal kapcsolatban, szerencsére sokat tudok segíteni az embereknek a gondolataimmal, ezért szívesen foglalkozom ezzel a témával. Közhelynek tűnik, de az emberek nehezen lépnek ki a komfortzónájukból, pedig ott fejlődnének igazán. Legalábbis nekem ez a személyes tapasztalatom.

Kép

Mik a terveid a jövőre nézve?

Az előadásokkal mindenképpen szeretnék komolyabban foglalkozni, hogy minél több ember meríthessen ebből a szemléletből, úgy érzem szükség van rá. Szerencsére egyre több támogatást és felkérést kapok ezen a téren. A sportot illetően két irányt céloztam meg. Az egyik, hogy a teniszben tovább fejlődjek A másik pedig, hogy a személyi edzőmmel folytassuk azt a fajta munkát, amit elkezdtünk. Egy ideje dolgozunk egy mozgássértültekre specializálódott edzésprogramon, ami felölelné a részben speciális erőnléti edzésmódszereket, a megfelelő táplálkozást és táplálékkiegészítők használatát. A kidolgozott módszereinknek köszönhetően olyan izmaimat is újra tudtam építeni, amik ahhoz kellenek, hogy megkönnyítsék a napjaimat, de természetesen nagy szerepe van a teniszpályán is. Fontosnak tartom, hogy a személyi edzők is merjenek és tudjanak hasonló dolgokkal foglalkozni és nem csak a mozgássérültek miatt - rengeteg ember végez ülőmunkát, ami nincs a legjobb hatással az egészségi állapotukra. Ebben is segítene ez a projekt. Remélem, hogy, mindig csak egyre feljebb jutunk mindenben, amihez nyúlunk. Ha érdekelnek további részletek, vagy a sporttal kapcsolatos eseményeim, akkor kövessétek az oldalam, ott napi szinten olvashattok ezekről: https://www.facebook.com/BovierG/

Itt a bizonyíték arra, hogy a legtöbb férfinak jobban bejönnek a szőke nők

Egy új kutatásból az is kiderül, miért szavaz több férfi a szőkékre.

Ha erre a kis izomcsoportra is szánsz időt, sokkal többet emelhetsz!

Nem csak a fogásodat érdemes ám erősíteni ahhoz, hogy látványosabb eredményeket érj el a teremben!

5 jel, hogy dehidratált vagy, aminek semmi köze a szomjúsághoz

Ha szomjas vagy, akkor már késő, mert dehidratálttá vált a szervezeted - állítják sokan. De nem csak az italok utáni vágyakozás utalhat arra, hogy a tested szomjazik!

A 6 leggyakoribb hiba húzódzkodás közben

Így csináld, ha fejlődni akarsz.

Túlzásba viszed a mozgást? Az exorexia létező betegség, de a férfiak keveset beszélnek róla

Mutatjuk, mikor jelent már tényleg problémát az, ha elmész edzeni.

A hét táplálkozási tippje: pontosan ekkora adagot érdemes fogyasztani 8 népszerű ételből, hogy egészséges maradj

Ha odafigyelsz a táplálkozásodra, érdemes az adagokra is kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni.

A jóganap az új pihenőnap

A kitartott pózok még a sérülésektől is megkímélnek.

4 szakálltípus, amit érdemes kipróbálnod! (Még akkor is, ha nem egyenletes az arcszőrzeted)

A férfiak szeretik az egyszerűséget mindenben, így a szakállak terén is.

Hallottál már a kávélisztről? Ez a legújabb szuperkaja!

A lisztről valószínűleg nem a koffein jut eszedbe. Nyugi, nem vagy egyedül. A kávéliszt viszont egyre népszerűbb, sokan pedig tápanyagokkal teli csodaként tekintenek rá. De tényleg annyira szuper, vagy csak felhájpolták?

A hét edzéstippje: érdemes minden egyes nap hasaznod, hogy lásd az edzés eredményét?

Ha nyárra már kockás hasat akarsz villantani, azért már jó korán el kell kezdeni dolgozni - például most.

A bicikli virágoztathatja fel a szexuális életedet

Egy kis tekerés és minden egyenesbe jön.

Nincs izomnövelés és erősödés túlterhelés nélkül - személyi edzőnk tanácsai a konditermi fejlődéshez

Ha besétálunk a terembe és körülnézünk, rengeteg embert látunk, aki edz. Különféle gyakorlatokat végeznek, gyakran erőlködnek és izzadnak, ezzel a kemény edzés látszatát keltve. Ha valaki nem jártas az edzésben, nem edz 4-5 éve, akkor tényleg csak keményen edző embereket lát.

3 jó okunk van arra, hogy elfelejtsd a kései vacsorát

Riasztó adatokkal szembesültek a szakemberek.

Rossz hír vegáknak: egy kutatás szerint sokkal kevesebb szexben van részük, mint a húsevőknek

Ha egy finom steak felér számodra egy orgazmussal, akkor van még egy jó hírünk: egy új kutatás szerint a húsevő emberek többször szexelnek, mint a vegetáriánus társaik.

Kettő az egyben: A szuperszett, ami a tricepszedet és a hasadat is megdolgoztatja

Milyen gyakran dolgoztatod meg a tricepszedet és a törzsizmaidat egyetlen gyakorlattal?

To-do list menti meg az álmatlan éjszakákat

Sosem volt még ilyen egyszerű az elalvás.

Gondoltad volna? A nyújtástól több mint 300%-kal nőhet az izomtömeged!

Ha az edzés végeztével szánsz időt a nyújtásra is, sokkal hamarabb elérheted a céljaidat!

Olvasd el ezeket is

MINDIG ARRA BIZTATUNK, HOGY ADJ BELE MINDENT, DE MOST ELÉG LESZ AZ 50 SZÁZALÉK

Csak 2685 Ft