„Egyszer fent, egyszer még feljebb”

Bovier György 17 évesen, egy baleset következtében került kerekesszékbe. Azóta viszont egy pillanatra sem áll meg, dolgozik, előadásokat tart és a kerekesszékes teniszválogatott tagjaként szuper eredményeket ért el. Az idáig vezető útjáról és a további terveiről beszélgettünk vele.
Forrás: Fotó: Szabó Balázs

Bovier György 17 évesen, egy baleset következtében került kerekesszékbe. Azóta viszont egy pillanatra sem áll meg, dolgozik, előadásokat tart és a kerekesszékes teniszválogatott tagjaként szuper eredményeket ért el. Az idáig vezető útjáról és a további terveiről beszélgettünk vele.

Hogyan történt a baleseted?

2002 júliusában sérültem meg egy autóbalesetben, az anyósülésen ültem. A srác, aki vezetett figyelmetlen volt, letért az útról, megpördültünk, átsodródtunk a másik oldalra, az autó felborult, én kiestem belőle, megpördült a fejem felett és leesett mellém. A háti 12-es csigolyám tört el, a gerincvelőm is megsérült. A gimnázium utolsó éve előtti nyáron történt mindez, ekkor aktívan sportoltam - kéziabdáztam. Elég nagy váltás volt, hogy egyik pillanatban még versenysportoló fiatal voltam, a másikban pedig a gerincemet operálják. Két hétig mozdulni sem tudtam, az intenzív osztályon feküdtem. Több mint 20 kilót fogytam, leépültek az izmaim. Karácsonykor engedtek véglegesen ki a rehabilitációról, addig csak egy-két hétvégére mehettem haza. Két hónapig csak feküdni tudtam, majd kemény munkával jutottam előrébb. Az első hétvégi hazautazásom egyik feltétele az volt, hogy segítség nélkül, ki tudjak szállni az ágyból a kerekesszékbe. Az motivációm az volt, hogy az egyik legjobb barátom meghívott az októberi születésnapi partijára. Ezért keményebben keztem dolgozni, akármennyire fájt is. Eleinte üllni sem tudtam, nem hajlott a derekam, illetve a sok fekvés után az első függőleges testtartásnál elájultam. Emlékszem volt egy állítógép, melyben fel tudtak állítani. Azt mondták, hogy ne ilyedjek meg, 5 perc a maximum, utána mindenki elájul. Igaz, a nyolcadik perctől már nem láttam, ömlött rólam a víz, elfehéredtem, de úgy voltam vele, hogy már csak akkor is tovább csinálom és első alkalommal 20 percet sikerült állnom. Utána a vérnyomásom alig tudták megmérni annyira alacsony volt, de megérte. Októberben ott voltam a szülinapon…

A felépülésemben fontos szerepet játszott, hogy végig keményen küzdöttem azért, hogy fejlődjek.

Volt olyan, hogy az orvosom azt mondta, 45 fokos szögben döntsem meg a szék háttámláját, de én élesebb szögben állítottam be, mindig kicsit többet csináltam a megengedetnél. Olyan volt az egész, mint a sportban egy edzőtábor: a végére sokat javul a teljesítményed, de az eredményért meg kell izzadni, lelkileg és testileg is. Többek között az ilyen dolgok segítettek abban, hogy decemberben hazamehessek - fél évvel korábban hagyhattam ott a kórházat, mint ahogy az orvosok várták.

Mi történt a felépülés után?

Befejeztem a középiskolát és lehetőségem volt arra, hogy felköltözzek Budapestre. Egy évet töltöttem otthon a baleset után, utána Budapesten elkezdtem járni egy OKJ-s képzésre. Ez a heti négy nap pont jó volt arra, hogy visszarázódjak az életbe. A kórházban az ingerszegény környezet teljesen leépíti az embert. Ezt követően elvégeztem a főiskolát, közben elkezdtem dolgozni. Az életemből már csak a sport hiányzott. Mivel kerekesszékbe kerültem, a kézilabda kiesett, ezért kipróbáltam a kosárlabdát. Ez a sport annyira nem fogott meg, ezért tovább kerestem, így találtam rá a teniszre. Mivel ez egyéni sport, így olyanokkal is játszhatok, akik nem székben ülnek. 2016-tól a magyar kerekesszékes tenisz-válogatott kerettagja vagyok. Még abban az évben kijutottunk a törökországi világkupa selejtezőre - itt a 3. helyet sikerült megszereznünk, ezért Tokióban is játszhattunk a csapatvilágkupa döntőjében. Hatalmas tapasztalás volt a világ legjobb játékosait látni versenyezni, azokat az embereket, akik ezt napi szinten, főállásban űzik, profik. Idén Portugáliában rendezték a selejtezőt, ahol negyedik helyen végeztünk. Jövőre pedig újra megpróbáljuk. Szeretem a sebességet, a technikai sportokat, ezért több dolgot is kipróbáltam már, például néhányszor ejtőernyőztem, de végigvezettem a Budapest-Bamako Rally-t is, ami közel 8000 km, le Afrikába. Ezeket mind kerekesszékben már. Fontos a megfelelő szervezés, felkészülés, de megoldható, ha nagyon akarja az ember.

Kép
forrás: Facebook

Mi motivált a baleset után?

Amikor ott feküdtem az intenzív osztályon, 17 évesen, döntést kellett hoznom. Kétféleképpen választhattam: az egyik, hogy elhagyom magam, hazaköltözöm és a mai napig a szüleimmel élek, van “anyu főztje”, ellátnak és a rokkantsági járadékból (ami az én esetemben 34.000 Ft) és a szüleimből élek. Mivel 13 évesen elkerültem otthonról, kollégiumba, ezért nem mondhatom, hogy otthonülő típus lennék, valamint úgy gondoltam, hogy nem lehet ennyi az életem, még ha ez is tűnik az egyszerűbb és könnyebb megoldásnak. A másik opció pedig az volt, hogy szinte pénz és ismeretség nélkül, mozgássérültként felköltözöm Pestre és megpróbálom magamból - és a helyzetből - kihozni a legtöbbet és a legjobbat. Utóbbit választottam.

A sikereknek ára van, az első néhány évben rengeteget kellett dolgoznom, mellette pedig lelki és fizikai fájdalmakat kellett elviselnem, tovább erősödnöm és tanulnom az életet.

Ha tudatosan dolgozol, meg lesz az eredménye. Megtanultam kezelni a helyzetet, megoldásokat találni a problémákra és azt, hogy ne engedjem meg magamnak, hogy belekerüljek egy negatív spirálba, ha rám tör a rossz kedv. Ezért ha például rossz napom van, nem hagyom, hogy fél óránál tovább gyötörjenek a negatív gondolatok. Semmivel nem jutok előrébb, ha így állok hozzá, ezt fel kell ismerni. Ahogy az Így jártam anyátokkal című sorozatban mondta Barney:

„Én ha szomorú leszek, dobom a szomorúságot és inkább király vagyok.” :)

Alapvetően tényleg két lehetőség adott, ami közül választani kell! Jelen esetben: vagy belesüllyedsz ebbe, vagy megtanulsz vele élni.

Kell, hogy az embernek legyenek céljai, akár a munkában, sportban, magánéletben, amiket csak úgy lehet elérni, ha nem süllyedünk bele az önsajnálatba. A főállásom mellett részt vettem több integrációs médikampányban, tréningeket és motivációs előadásokat tartok különböző vállalatoknál. A visszajelzések nagyon pozitívak ezzekkel a szemináriumokkal kapcsolatban, szerencsére sokat tudok segíteni az embereknek a gondolataimmal, ezért szívesen foglalkozom ezzel a témával. Közhelynek tűnik, de az emberek nehezen lépnek ki a komfortzónájukból, pedig ott fejlődnének igazán. Legalábbis nekem ez a személyes tapasztalatom.

Kép

Mik a terveid a jövőre nézve?

Az előadásokkal mindenképpen szeretnék komolyabban foglalkozni, hogy minél több ember meríthessen ebből a szemléletből, úgy érzem szükség van rá. Szerencsére egyre több támogatást és felkérést kapok ezen a téren. A sportot illetően két irányt céloztam meg. Az egyik, hogy a teniszben tovább fejlődjek A másik pedig, hogy a személyi edzőmmel folytassuk azt a fajta munkát, amit elkezdtünk. Egy ideje dolgozunk egy mozgássértültekre specializálódott edzésprogramon, ami felölelné a részben speciális erőnléti edzésmódszereket, a megfelelő táplálkozást és táplálékkiegészítők használatát. A kidolgozott módszereinknek köszönhetően olyan izmaimat is újra tudtam építeni, amik ahhoz kellenek, hogy megkönnyítsék a napjaimat, de természetesen nagy szerepe van a teniszpályán is. Fontosnak tartom, hogy a személyi edzők is merjenek és tudjanak hasonló dolgokkal foglalkozni és nem csak a mozgássérültek miatt - rengeteg ember végez ülőmunkát, ami nincs a legjobb hatással az egészségi állapotukra. Ebben is segítene ez a projekt. Remélem, hogy, mindig csak egyre feljebb jutunk mindenben, amihez nyúlunk. Ha érdekelnek további részletek, vagy a sporttal kapcsolatos eseményeim, akkor kövessétek az oldalam, ott napi szinten olvashattok ezekről: https://www.facebook.com/BovierG/

Meglepő! Egy szakértő szerint ezért csalja meg a legtöbb nő a párját

Nem gondoltunk volna arra, hogy ez a módszer akár a kapcsolat megmentését is jelentheti. Egy szakértő szerint viszont a legtöbb nő nem azért lép félre, mert nem szereti a párját - pont ellenkezőleg.

Ez történik a testeddel, ha minden nap megeszel 3 datolyát

A datolya az egyik legédesebb gyümölcs, nem véletlenül ez adja a paleo és a nyersvegán sütemények alapját. Attól függetlenül, hogy nyersen is lehet fogyasztani, legtöbbször mégis aszalva veszik, így ugyanis könnyen leturmixolható és még könnyebben lehet vele helyettesíteni a cukrot.

5 fitneszprofil, amit be kell követned, ha motivációra vágysz

Ezek az emberek erőt adhatnak, ha nehezen veszed rá magad a mozgásra.

Ezt a fitnesz tesztet végzik el a FIFA bírói a foci-vb előtt! Neked sikerül?

Mark Geiger, futballbíró mesélte el, hogy milyen teszteket kell neki és kollégáinak elvégezniük ahhoz, hogy bírják a strapát a meccsek alatt, és miért annyira fontos, hogy jó kondiban legyenek.

Szabit vett ki a gyári munkás, hogy zsebre tehesse Messit a vb-n

Birkir Már Saevarsson a profi futball mellett kőkeményen megdolgozik a pénzéért.

Ne keress tovább! Ez a 3 legjobb férfi parfüm nyárra

Ha nyár, akkor tengerpart, nyaralás, grillezés és persze küzdelem a forró idővel. Viszont még egy fontos dolgot meg kell tenned az évszak elején: érdemes lecserélned a parfümödet egy olyanra, ami kicsit jobban illik a forró napokhoz.

Mindent a lézeres szemműtétekről! Előnyök, hátrányok és lehetséges mellékhatások

Egyre többen vetik alá magukat lézeres szemműtétnek annak érdekében, hogy szemüveg és kontaktlencse nélkül teljenek a mindennapjaik. De mennyire biztonságos a szemműtét és milyen mellékhatásai lehetnek? Utánajártunk.

Lábborotválás férfiaknak: most akkor kell szőrteleníteni, vagy nem?

Az utóbbi időben egyre többen keresnek rá arra a kérdésre, hogy a férfiaknak is borotválniuk kell-e a lábukat. Az amerikai Men’s Health pedig még kutatást is végzett a lábborotválás témakörében, ami érdekes eredményekkel zárult.

A hét táplálkozási tippje: Az egészséges sushi nyomában

Így fogyaszd a japán finomságot, akkor nem lehet baj.

Azt hiszed, mindent tudsz a sneakerekről? Hidd el, DABLTY még neked is tud újat mondani - VIDEÓ

Trunk Tamás alias DABLTY még csak 14 éves, de ha sportcipőkről van szó, már most "nagy öregnek" számít: évek óta blogol, cikkeket publikál, és könyve is jelent már meg a témában.

Kardiózás: mikor érdemes alkalmazni és mikor felesleges?

Kardiózás – az egészség sarokköve, a fogyás alapja, a nélkülözhetetlen összetevő egy csodás fizikumhoz. Vagy mégsem? Mi az igazság? Vannak, akik reggeltől estig futnak. Vannak (szerény személyem is), akik a busz után se. Mi akkor az igazság? Kell-e kardió? Jó-e a fogyáshoz?

3 dolog, amit semmiképp ne vigyél be edzés előtt

Ezeket felejtsd el, ha jól akarsz teljesíteni.

Megöl a munkád? Nem lehetetlen! Akkor is életveszélyben lehetsz, ha irodában dolgozol

Ha életveszélyes munkáról van szó, valószínűleg neked is az extrém körülmények között végzett állások jutnak eszedbe. Például ha valaki katona, tűzoltó vagy éppen tetőfedő. Pedig egy szakértő szerint az irodában sem vagy biztonságban - és nem azért, mert ott bármilyen szerencsétlen baleset érhet.

Itt a tudományos magyarázat arra, miért találod annyira vonzónak a kolléganődet

Mindegy, mennyire próbálsz ellenállni, biztos, hogy legalább egy olyan nő lesz az életedben, akit a munkahelyedről ismersz és vonzónak találod. Egy kutatás pedig arra is róvilágított, miért jön be a kolléganőd.

A hét edzéstippje: 256 ismétlés a nagyobb mellizmokért

Nem nő a mellizmod? Akkor lehet, hogy nem megfelelő edzést követsz. Egy személyi edző elárulja, milyen gyakorlatokkal érhetsz el látványos eredményeket.

5 ok, amiért jót tesz az egészségednek, ha sportközvetítést nézel

A foci-vb idején mindenki lázba jön, és még az is választ magának egy kedvenc csapatot, aki amúgy nem túl nagy sportrajongó. Egy kutatás szerint pedig nem csak a szórakozásért érdemes meccset nézni, hanem akkor is, ha szeretnél egészségesebb lenni.

Viszlát, hereverejték! Tippek izzadás és kidörzsölődés ellen, hogy friss maradjon a csomagod

A nyárnak számtalan előnye van: jó az idő, végre lehet fürdeni, grillezni és sörözni. Ezek miatt minden férfi nagyon várja az évszakot. Az egyetlen probléma viszont a fokozott izzadás. Igen, ilyenkor még az alsónadrágod tartalma is erősebben verejtékezik, ami elég kellemetlen.

A 10 legjobb kérdés az első randira

Ha a megfelelő kérdésekkel készülsz az első randira, elérheted, hogy megnyíljon a kiszemelted és akár meg is tudod nevettetni (egy kutatásból az is kiderült, hogy a legtöbb nő számára a humor is fontos jellemzője az ideális férfinak).

A spermium újonnan felfedezett sejtszervecskéje lehet felelős a férfi meddőségért

A Toledói Egyetem kutatói eddig azonosítatlan centriólumra bukkantak a hímivarsejtben.

Olvasd el ezeket is

Tedd meg velünk az első lépést! Most egyéves előfizetés 5370 Ft helyett csupán 2685 Ft

Csak 2685 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem