„Egyszer fent, egyszer még feljebb”

„Egyszer fent, egyszer még feljebb”
Forrás: Fotó: Szabó Balázs

Bovier György 17 évesen, egy baleset következtében került kerekesszékbe. Azóta viszont egy pillanatra sem áll meg, dolgozik, előadásokat tart és a kerekesszékes teniszválogatott tagjaként szuper eredményeket ért el. Az idáig vezető útjáról és a további terveiről beszélgettünk vele.

Hogyan történt a baleseted?

2002 júliusában sérültem meg egy autóbalesetben, az anyósülésen ültem. A srác, aki vezetett figyelmetlen volt, letért az útról, megpördültünk, átsodródtunk a másik oldalra, az autó felborult, én kiestem belőle, megpördült a fejem felett és leesett mellém. A háti 12-es csigolyám tört el, a gerincvelőm is megsérült. A gimnázium utolsó éve előtti nyáron történt mindez, ekkor aktívan sportoltam - kéziabdáztam. Elég nagy váltás volt, hogy egyik pillanatban még versenysportoló fiatal voltam, a másikban pedig a gerincemet operálják. Két hétig mozdulni sem tudtam, az intenzív osztályon feküdtem. Több mint 20 kilót fogytam, leépültek az izmaim. Karácsonykor engedtek véglegesen ki a rehabilitációról, addig csak egy-két hétvégére mehettem haza. Két hónapig csak feküdni tudtam, majd kemény munkával jutottam előrébb. Az első hétvégi hazautazásom egyik feltétele az volt, hogy segítség nélkül, ki tudjak szállni az ágyból a kerekesszékbe. Az motivációm az volt, hogy az egyik legjobb barátom meghívott az októberi születésnapi partijára. Ezért keményebben keztem dolgozni, akármennyire fájt is. Eleinte üllni sem tudtam, nem hajlott a derekam, illetve a sok fekvés után az első függőleges testtartásnál elájultam. Emlékszem volt egy állítógép, melyben fel tudtak állítani. Azt mondták, hogy ne ilyedjek meg, 5 perc a maximum, utána mindenki elájul. Igaz, a nyolcadik perctől már nem láttam, ömlött rólam a víz, elfehéredtem, de úgy voltam vele, hogy már csak akkor is tovább csinálom és első alkalommal 20 percet sikerült állnom. Utána a vérnyomásom alig tudták megmérni annyira alacsony volt, de megérte. Októberben ott voltam a szülinapon…

A felépülésemben fontos szerepet játszott, hogy végig keményen küzdöttem azért, hogy fejlődjek.

Volt olyan, hogy az orvosom azt mondta, 45 fokos szögben döntsem meg a szék háttámláját, de én élesebb szögben állítottam be, mindig kicsit többet csináltam a megengedetnél. Olyan volt az egész, mint a sportban egy edzőtábor: a végére sokat javul a teljesítményed, de az eredményért meg kell izzadni, lelkileg és testileg is. Többek között az ilyen dolgok segítettek abban, hogy decemberben hazamehessek - fél évvel korábban hagyhattam ott a kórházat, mint ahogy az orvosok várták.

Mi történt a felépülés után?

Befejeztem a középiskolát és lehetőségem volt arra, hogy felköltözzek Budapestre. Egy évet töltöttem otthon a baleset után, utána Budapesten elkezdtem járni egy OKJ-s képzésre. Ez a heti négy nap pont jó volt arra, hogy visszarázódjak az életbe. A kórházban az ingerszegény környezet teljesen leépíti az embert. Ezt követően elvégeztem a főiskolát, közben elkezdtem dolgozni. Az életemből már csak a sport hiányzott. Mivel kerekesszékbe kerültem, a kézilabda kiesett, ezért kipróbáltam a kosárlabdát. Ez a sport annyira nem fogott meg, ezért tovább kerestem, így találtam rá a teniszre. Mivel ez egyéni sport, így olyanokkal is játszhatok, akik nem székben ülnek. 2016-tól a magyar kerekesszékes tenisz-válogatott kerettagja vagyok. Még abban az évben kijutottunk a törökországi világkupa selejtezőre - itt a 3. helyet sikerült megszereznünk, ezért Tokióban is játszhattunk a csapatvilágkupa döntőjében. Hatalmas tapasztalás volt a világ legjobb játékosait látni versenyezni, azokat az embereket, akik ezt napi szinten, főállásban űzik, profik. Idén Portugáliában rendezték a selejtezőt, ahol negyedik helyen végeztünk. Jövőre pedig újra megpróbáljuk. Szeretem a sebességet, a technikai sportokat, ezért több dolgot is kipróbáltam már, például néhányszor ejtőernyőztem, de végigvezettem a Budapest-Bamako Rally-t is, ami közel 8000 km, le Afrikába. Ezeket mind kerekesszékben már. Fontos a megfelelő szervezés, felkészülés, de megoldható, ha nagyon akarja az ember.

Kép
forrás: Facebook

Mi motivált a baleset után?

Amikor ott feküdtem az intenzív osztályon, 17 évesen, döntést kellett hoznom. Kétféleképpen választhattam: az egyik, hogy elhagyom magam, hazaköltözöm és a mai napig a szüleimmel élek, van “anyu főztje”, ellátnak és a rokkantsági járadékból (ami az én esetemben 34.000 Ft) és a szüleimből élek. Mivel 13 évesen elkerültem otthonról, kollégiumba, ezért nem mondhatom, hogy otthonülő típus lennék, valamint úgy gondoltam, hogy nem lehet ennyi az életem, még ha ez is tűnik az egyszerűbb és könnyebb megoldásnak. A másik opció pedig az volt, hogy szinte pénz és ismeretség nélkül, mozgássérültként felköltözöm Pestre és megpróbálom magamból - és a helyzetből - kihozni a legtöbbet és a legjobbat. Utóbbit választottam.

A sikereknek ára van, az első néhány évben rengeteget kellett dolgoznom, mellette pedig lelki és fizikai fájdalmakat kellett elviselnem, tovább erősödnöm és tanulnom az életet.

Ha tudatosan dolgozol, meg lesz az eredménye. Megtanultam kezelni a helyzetet, megoldásokat találni a problémákra és azt, hogy ne engedjem meg magamnak, hogy belekerüljek egy negatív spirálba, ha rám tör a rossz kedv. Ezért ha például rossz napom van, nem hagyom, hogy fél óránál tovább gyötörjenek a negatív gondolatok. Semmivel nem jutok előrébb, ha így állok hozzá, ezt fel kell ismerni. Ahogy az Így jártam anyátokkal című sorozatban mondta Barney:

„Én ha szomorú leszek, dobom a szomorúságot és inkább király vagyok.” :)

Alapvetően tényleg két lehetőség adott, ami közül választani kell! Jelen esetben: vagy belesüllyedsz ebbe, vagy megtanulsz vele élni.

Kell, hogy az embernek legyenek céljai, akár a munkában, sportban, magánéletben, amiket csak úgy lehet elérni, ha nem süllyedünk bele az önsajnálatba. A főállásom mellett részt vettem több integrációs médikampányban, tréningeket és motivációs előadásokat tartok különböző vállalatoknál. A visszajelzések nagyon pozitívak ezzekkel a szemináriumokkal kapcsolatban, szerencsére sokat tudok segíteni az embereknek a gondolataimmal, ezért szívesen foglalkozom ezzel a témával. Közhelynek tűnik, de az emberek nehezen lépnek ki a komfortzónájukból, pedig ott fejlődnének igazán. Legalábbis nekem ez a személyes tapasztalatom.

Kép

Mik a terveid a jövőre nézve?

Az előadásokkal mindenképpen szeretnék komolyabban foglalkozni, hogy minél több ember meríthessen ebből a szemléletből, úgy érzem szükség van rá. Szerencsére egyre több támogatást és felkérést kapok ezen a téren. A sportot illetően két irányt céloztam meg. Az egyik, hogy a teniszben tovább fejlődjek A másik pedig, hogy a személyi edzőmmel folytassuk azt a fajta munkát, amit elkezdtünk. Egy ideje dolgozunk egy mozgássértültekre specializálódott edzésprogramon, ami felölelné a részben speciális erőnléti edzésmódszereket, a megfelelő táplálkozást és táplálékkiegészítők használatát. A kidolgozott módszereinknek köszönhetően olyan izmaimat is újra tudtam építeni, amik ahhoz kellenek, hogy megkönnyítsék a napjaimat, de természetesen nagy szerepe van a teniszpályán is. Fontosnak tartom, hogy a személyi edzők is merjenek és tudjanak hasonló dolgokkal foglalkozni és nem csak a mozgássérültek miatt - rengeteg ember végez ülőmunkát, ami nincs a legjobb hatással az egészségi állapotukra. Ebben is segítene ez a projekt. Remélem, hogy, mindig csak egyre feljebb jutunk mindenben, amihez nyúlunk. Ha érdekelnek további részletek, vagy a sporttal kapcsolatos eseményeim, akkor kövessétek az oldalam, ott napi szinten olvashattok ezekről: https://www.facebook.com/BovierG/

Az sms-hibák, amik a következő randiba kerülnek

Az egy dolog, ha megszerzed a kiszemelted telefonszámát, de el is kell tudni hívni randzini.

Terméketlenség: A pénisz mérete is számít?

Sokan nem is tudják magukról, hogy terméketlenek, csak akkor derül rá fény, amikor gyereket szeretnének és részt vesznek egy kivizsgáláson.

Így kéne edzened, ha úgy akarsz kinézni, mint a Trónok harca Hegye

Hafþór Júlíus Björnssonnak elképesztő teherbírása van.

A hét táplálkozási tippje: Szeretnél izmos lenni? Akkor nyomj be 3 tojást edzés után

Nem véletlenül annyira fontos a regeneráció, hiszen az edzés után a testedben lejátszódó folyamatok szabják meg, mennyire leszel izmos.

A sör lehet a globális felmelegedés következő áldozata

Valószínűleg emiatt egy kicsivel többen figyelnek majd oda a környezetvédelemre.

Készülj fel: A férfiak is szenvednek a menopauzától

Nem csak a nőknél jelentkeznek furcsa tünetek a menopauza miatt, hanem a férfiakat is érinti a jelenség.

A hét edzéstippje: mely gyakorlatokkal lehet a legtöbb zsírt elégetni?

Valószínűleg az egyik leggyakoribb kérdés, amit megkapnak a személyi edzők, hogy melyek azok a gyakorlatok, amikkel a legtöbb zsírt el lehet égetni.

MMA-debütálásra készül a világ egyik legfélelmetesebb embere

Martyn Forddal a nyílt utcán se nagyon kerülnénk szembe, nemhogy az oktagonban.

Nurmagomedov is kihívta egy meccsre Floyd Mayweathert

A Conor McGregor által megkezdett úton jár a dagesztáni bunyós.

Ezt árulja el a nyelved színe az egészségedről

Bizony, a nyelved is nagyon sok betegséget megmutathat, amikre nem is gondolnál.

Hogyan hat az alkoholfogyasztás a fittségedre?

Ha szeretnél fitt maradni, akkor jobb ötlet, ha egy időre hanyagolod a piát, hogy gyorsabb eredményeket érj el.

Egy kutya azért rohant be a meccsre, hogy megsimogassák a hasát - VIDEÓ

Az ilyen pillanatokért is megéri meccset nézni.

Zseniális módszerrel óvja meg a junkfoodtól túlsúlyos tanítványát a személyi edző

Mike Hind kiplakátolta Dibsy összes kedvenc helyét az elrettentő röplappal.

Új őrület hódit a sport világában: a "fitness snacking" - vagyis az "edzésnassolás"

Egy kiadós edzésnél nincs is jobb, viszont a mai világban már sokan próbálják minél rövidebb idő alatt letudni a kötelező mozgást.

Így alakul a villámlábú Usain Bolt futballkarrierje - már két gólt lőtt a sprinter

A jamaikai sportlegenda, Usain Bolt újabb lépést tett profi focikarrierje felé, mivel a próbaidőszakában két gólt is befüstölt egy barátságos mérkőzésen.

Ezért csukd be mindig a hálószobád ajtaját!

Érdemesebb inkább bezárni a hálószoba ajtaját, mielőtt elaludnál.

Netflixre jön a McGregor - Mayweather meccsről szóló dokumentumfilm

Naná, hogy bemutatják a szupermeccs felvezetésének minden egyes pillanatát.

Így lett vegán az Egyesült Királyság egyik futballcsapata

Még a neve is stílszerű a Forest Green Roversnek.

Olvasd el ezeket is

Fizess elő a Men’s Health magazinra 5370 ft helyett most csak 2685 Ft-ért

Csak 2685 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem