Ez a mágikus ismétlésszám, amivel erősödhetsz és izmosodhatsz is!

Azt gondolom, hogy egy elég gyakran merül fel a következő kérdés: „Hány ismétlést csináljak egy sorozatban?”

Azt gondolom, hogy egy elég gyakran merül fel a következő kérdés: „Hány ismétlést csináljak egy sorozatban?”

Bár lehetne erre egy fix választ adni – belenéznék a szemedbe és azt mondanám: 7 és felet!

A valóság az, hogy itt is csak a szokásos „nesze semmi” választ tudom adni: attól függ. (Ettől függetlenül azért megpróbálok a végén majd egy fix számot mondani mégis…)

Rendben, de mitől? Attól függ, hogy mit akarsz elérni.

Vegyünk egy gyakorlatot, legyen az a fekvenyomás. Ebben a gyakorlatban van egy ún. 1 ismétléses maximumod (1 repetition maximum = 1RM), ami az a súly, amivel pontosan 1 ismétlést tudsz végezni, de kettőt már nem. Nevezzük ezt a maxodnak, vagy 1RM-nek. Legyen ez 100 kg. Ha csökkented a súlyt (pl. 90 kg-ra), akkor már ugye többet tudsz nyomni. A neten rengeteg táblázat található arról, hogy az 1RM százalékos függvényében hány ismétlést tudsz csinálni. Nagyjából a következőket szokták leírni:

Kép

Annyi a probléma ezzel a táblázattal, hogy a valóságban az, hogy az 1 ismétléses maximumod 90 %-val hány ismétlést tudsz végezni:

  • függ a gyakorlattól – és a működő izmoktól
  • az izmaid rostösszetételétől: magasabb állóképességi rost esetén a 90 %-ba jóval több ismétlést tudsz végezni
  • az aktuális állapotodtól (mennyire vagy kipihent, stb.)
  • sok egyéb dologtól.

Mindenesetre ez egy jó közelítés lehet a számunkra.

Nézzük akkor, hogy milyen hatással vannak a különböző súlyok és ismétlésszámok a testünkre!

Kezdjük az 1RM-nél. Kiemeljük a 100 kg-t és nyomunk bele egyet. Ezt ismételjük 4-5 alkalommal, közte alapos pihenővel. Mi lesz az eredménye? Az izmok feszülés alatt töltött ideje nagyon kicsi lesz, viszont ebben az időben nagyon nagy lesz a feszülés mértéke. Az ilyen típusú edzés nem módosítja jelentős mértékben az izmaink energiaegyensúlyát, viszont nagyon erőteljes stimulációt ad az idegrendszerünknek. Ez az ún. maximal effort method elsősorban idegrendszeri alkalmazkodáshoz fog vezetni: javulni fog az izmokon belüli és az izmok közötti koordináció is. Leegyszerűsítve: erősebbek leszünk, miközben minimális lesz a stimuláció az izomtömeg növekedésére.

Ahogy nő az ismétlésszám, úgy nő a feszülés alatt töltött idő és csökken a feszülés mértéke. Ennek eredményeként egyre inkább „belenyúl” a sorozat az izomrostok energiaháztartásába és egyre kevésbé aktiválja az idegrendszerünket. Az energiaháztartás felborulásának következtében az izomfehérje szintézis és izomfehérje bontás közötti egyensúly a bontás irányába tolódik el, miközben a szintézis lecsökken/gátolva lesz. Ennek eredményeként az edzés végén az izom szuperkompenzál, az izomfehérje szintézis kerül túlsúlyba és nő az izomtömegünk.

De…

Mint tudjuk az izmok hipertrófiája (izomsejtek növekedése) 2 módon történhet: miofibrilláris (amikor az összehúzódó fehérjék mennyisége nő) és szakroplazmikus (amikor az egyéb, összehúzódásra nem képes fehérjék mennyisége nő). A szarkoplazmikus hipertrófiánál megnő azoknak a fehérjének a mennyisége, amik a glükóz és a zsírsavak lebontásában játszanak fontos szerepet, megnő az izmok elektrolit tartalma, pufferkapacitása és ezzel a rostokon belüli víz mennyisége is. Viszont a szarkoplazmikus hipetrófia következtében megnőtt izom nem képes nagyobb erő kifejtésére – ő arra rendezkedett be, hogy a lehető legtovább tudja fenntartani a működését kisebb terhelés esetén (pl. minden héten 3 sorozat fekvenyomás az üres rúddal bukásig – eleinte megy 50 ismétlés, idővel megy 100 ismétlés, de az 1RM továbbra is 100 kg marad).

Tehát ahogy a terhelés (=feszülés nagysága) egy bizonyos érték alá csökken, a számunkra értékes miofibrilláris hipertrófia háttérbe szorul. (Számunkra értékes, mert nagyok és erősek akarunk lenni…)

Ha túl nagy a súly, nem tudunk elég időt a rúd alatt tölteni. Ha túl kicsi a súly, akkor nagyobb lesz az izom, de nem leszünk erősebbek. Mi a megoldás? Hát a középút.

Ahogy csökken a súly, csökken a feszülés mértéke, de nő a feszülés alatt töltött idő. Ez a két „függvény” egy pontban metszi egymást – ebben a pontban lesz a kettő szorzata maximális. Itt kapjuk a legtöbbet mind a két világból: miofibrilláris hipertrófia és erő egyben. Ez a pont pedig az 5 ismétlés. Az a súly, amivel 5 ismétlést tudsz végezni az egyik legjobb arra, hogy az erőszintedet és az izomtömegedet egyszerre fejleszd.

Nyilván nem kell fafejűnek lenni. Egy adott ismétlésszám helyett megadhatunk egy tartományt is: 3-8 ismétlés (a 3 ismétlés azt jelenti, hogy akkora súly, amivel maximum 3-4 ismétlés megy, a 8 ismétlés akkora súlyt feltételez amivel max. 8-9 ismétlés megy). Én azt gondolom, fölösleges variálni: 5 ismétlés / sorozat, 5-8 sorozat, és ezt ismétled heti 2-szer.

Hajrá!

Kép

ÁDÁM NORBERT

A sport mindig része volt az életemnek – néhány év úszást 16 év karate követett. A testépítéssel és a súlyzós edzéssel 7 éve ismerkedtem meg. Ekkor kezdtem el rendszeresen terembe járni és kutatni, hogy hogyan lehetnék jobb, hogyan tudnám átalakítani a külsőmet. A kezdeti lelkesedés idővel szenvedéllyé változott – az emberi test és teljesítmény tudománya iránti szenvedéllyé. Elvégeztem a Nemzetközi Testépítő és Fitness Szakszövetség Nemzetközi Szakedzői képzését, majd az egyetemi mester képzésem (végzettségem orvosi biotechnológus) alatt egyre jobban kikristályosodott bennem, hogy az edzés és a táplálkozástudomány mekkora befolyással van az egészségünkre, az életünkre és a sportolással elérhető eredményeinkre. A klienseimmel való közös munka során napról-napra meggyőződöm arról, hogy egészségünk, testünk és teljesítményünk tudatos formálásának eszköze – a megfelelő edzés és táplálkozás – a saját kezünkben van.

További információk: https://www.facebook.com/adamperformance/

Íme az allergia legújabb ellenszere: a gin tonik

Ha keresel egy okot arra, hogy munka után leguríts egy gin tonikot, akkor most mutatunk egyet.

Mi számít vonzónak? A tudomány szerint ezek a tulajdonságok mindenképp

A szerelmet nehéz leírni, megfogalmazni. A tudomány viszont segíthet abban, hogy megmagyarázza, pontosan miért is vonzódsz valakihez.

Tedd ezt, hogy produktívabbá válj - Elon Musk emailjében 5 fontos tanácsot is találsz

Ha nem tudnád, Elon Musk a SpaceX és a Tesla CEO-ja, de ő alapította a The Boring Company nevű céget és nem is olyan rég kilőtt egy autót az űrbe.

Ez történik, ha nem kezeled a szexuális úton terjedő betegségeket

Lehet, hogy a tünetek idővel megszűnnek, de súlyos következményekkel kell számolnod, ha nem kezeled a nemi betegségeket.

Így kerülheted el, hogy túl keveset egyél edzés előtt

Ha nem eszel eleget és edzés előtt sem ügyelsz arra, hogy megfelelően feltöltsd a szervezeted raktárait, hogyan várhatod el, hogy lásd az edzés eredményét?

Borzalmas volt az első alkalom? A tudomány szerint emiatt nem kell aggódnod

Volt már olyan, hogy minden összejött, csak épp az első szex sikerült katasztrofálisan?

A hét táplálkozási tippje: tényleg hatásos a vércsoport-diéta?

A vércsoport-diéta megint egyre népszerűbb. De tényleg olyan hatásos, mint ahogy azt sokan állítják? Ennek jártunk utána.

Kiderült, mit alakítanának át a férfiak a testükön! Mit szólsz az eredményekhez?

Egy új kutatás arra derített fényt, hogy a férfiak is szívesen változtatnának a kinézetükön. Mutatjuk, melyik testrészek az érintettek.

A Harvard professzora szerint ezt az 5 ételt napi szinten kéne fogyasztanunk

Teresa Fung szerint ezek tartalmazzák a legtöbb tápanyagot.

Ezért érdemes rendszeresen kimchit fogyasztanod

Dél-Korea kincse nagyon jó hatással van a szervezetre.

Kerüld el a kiégést ezzel a négyhetes módszerrel!

A jó idő beköszöntével senkinek nincs kedve bent ülni az irodában. Egyre többször kalandozik el az agyad, egyre kevésbé érdekel a munka.

Zokni vagy nem zokni? Erre figyelj a választásnál, hogy tökéletessé tedd a megjelenésed

Itt egy kis segítség, hogy el tudd dönteni, milyen zoknit válassz a különböző ruháidhoz.

A hét edzéstippje: készülj ezzel az edzéstervvel a nyárra!

Ha nyár, akkor strandszezon, vagyis egyre több időt töltesz rövidnadrágban.

Mit kell tenni, ha lesérültél? Személyi edzőnk elmondja!

Mindenkivel megesik, hogy lesérül, aki rendszeresen jár edzeni. Valami pattan a válladban, hirtelen belenyilall valami a könyöködbe, lerakod a felhúzást és érzed, beállt a hátad.

Milyen gyakran kell edzeni a különböző izomcsoportokat?

Nem elég hetente egyszer, ha eredményes szeretnél lenni!

Cégvezető vagy reality sztár? Így hat a munkahelyed választására a születési sorrend

Azért jelentkeztél a fősulira, hogy felnőttként azzal tudj foglalkozni, amit igazán szeretnél, ugye?

3 tipp, ha nehéz súlyzókkal szeretnél edzeni

A következő tippek segítenek abban, hogy látványosabb eredményeket érj el!

Olvasd el ezeket is

MINDIG ARRA BIZTATUNK, HOGY ADJ BELE MINDENT, DE MOST ELÉG LESZ AZ 50 %

Csak 1335 Ft