Magnézium – Egy kiegészítő, amit nem használsz

Magnézium – Egy kiegészítő, amit nem használsz
Forrás: getty images

Az gondolom, hogy a sportolók és az egészségükre figyelő emberek igen tudatosak – figyelnek az étrendre, az edzésekre, az étrendkiegészítőkre. A kiegészítők között a kalcium szerepe mindig ki van emelve – és rendszeresen mondják nekem is, hogy „Szedünk kalciumot!”. Ez remek, de van egy legalább ilyen fontos – ha nem fontosabb – ásványi anyag, amit nem szabad kihagyni.

Ez pedig a magnézium. A magnézium általában csak akkor kerül elő, amikor már „késő” – jellemzően izomgörcsöket próbálnak vele kezelni. Persze, hatásos, de vegyük észre a lényeget: ha már görcsölünk, akkor már késő. Olyan ez, mintha csak akkor innánk, amikor már ki vagyunk száradva.

Az átlag, nem sportoló emberek még annyira sem figyelnek oda a magnézium bevitelre. Az amerikai populáció kb. 60 %-a nem viszi be a napi ajánlott mennyiséget magnéziumból.[1]

Ezzel az a komoly baj, hogy az RDA (recommended daily allowance – napi ajánlott mennyiség) az a hiányállapotok megelőzését szolgálja, nem pedig az optimális működést. Ha ehhez képest még kevesebbet viszünk be, az már tényleg problémákat okozhat.

A magnéziumnak fontos szerepe van a sejtek működésében, a metabolizmusunkban, a DNS-ünk szintézisekor, stb. A testünkben energiát szolgáltató molekula, az ATP például magnéziumhoz kötve található folyamatosan (amíg el nem használódik). A magnéziumhiányt kapcsolatba hozták a kettes típusú diabétesszel, a metabolikus szindrómával, a csontritkulással, a migrénekkel és egyéb fejfájásokkal, az asztmával és egyes tumorokkal is. Az elmúlt években az étrend kalcium:magnézium aránya egyre nőtt (egyre több kalcium, egyre kevesebb magnézium), mely számos gyulladáshoz kapcsolódó betegség megjelenésének valószínűségét növeli.

Tudom, a magnézium nem egy olyan izgalmas kiegészítő, mint egy „Edzés előtti brutál gyilok pörgető” vagy egy „Edzés utáni multi-regeneráló mátrix”. Tudom. Viszont, legalább olyan hasznos lehet a számodra.

Mikor alakul ki hiányállapot?

A testünk meglehetősen jól gazdálkodik a magnéziummal – a vesék képesek nagymértékben lecsökkenteni a kiválasztást, így a megfelelő szintet fenntartani a szervezetben. Problémák elsősorban bizonyos helyzetekben léphetnek fel, mint kettes típusú diabétesz (ami egyébként a populáció hatalmas százalékát érinti – az emberek 50-60 %-a úton van efelé az állapot felé), a rendszeres alkoholfogyasztás (hál égnek ez nem jellemző kis hazánkban…), bélproblémák, vagy mondjuk a rendszeres és kemény edzés.

Nézzük, hogy mire képes a megfelelő magnézium kiegészítés:

 • Csökkenti a vérnyomást: a hatás jelentős, de két feltétele van, melyek közül legalább egynek teljesülnie kell. Vagy magas az illető vérnyomása, vagy magnézium hiányos. Ha a magnézium szint a helyén van és normális a vérnyomás, akkor nem lesz rá hatással a magnézium kiegészítés.[3-5]
 • Javítja a β-sejtek működését, csökkenti az inzulin elválasztást: a hatás eléréséhez (akárcsak az ezt követő eredmények reprodukálásához) hosszú ideig tartó szupplementációra van szükség (3-6 hónap).[6]
 • Javítja az inzulinérzékenységet.[6-8]
 • Csökkenti az éhgyomri vércukorszintet – igaz, a hatás moderált és főleg sérült glükóz kontroll esetén mutatható ki. A csökkent glükózszint elsősorban a megnövekedett inzulinérzékenységnek köszönhető.
 • Jelentősen képes növelni az aerob teljesítményt és az izmok oxigénellátását.[9]

Az itt felsorolt kutatások elég sokat elárulnak – viszont van velük egy alapvető probléma. Relatíve kis dózisokat használnak – az érték 400 mg elemi magnézium körül oszcillál, néha 350, néha 450. Azt gondolom, hogy jóval jelentősebb hatásokat is el lehetne érni nagyobb dózisokkal (napi 800 mg, súlyosabb esetekben akár 1200 mg).

Hogyan válasszunk magnézium kiegészítőt?

Amikor magnézium kiegészítőt választunk, akkor nagyon fontos, hogy megnézzük, mi van benne pontosan. A magnézium nem elemi fém formájában, hanem ionként tud bejutni a testünkben. Ennek megfelelően vehetünk magnézium sókat és magnézium kelátokat. A kelátokban a magnézium aminosavakhoz van kötve, ez a felszívódását sokszorosára növeli (a szervezetünkben, a belünkben az aminosavak felszívódása nagy hatékonysággal történik – és minden, ami aminosavhoz van kötve, szintén nagy hatékonysággal képes felszívódni).

A sók között vannak szervetlen és szerves sók. A szervetlen sók felszívódás töredéke a szerves sók felszívódásának – ennek köszönhető, hogy nagyobb dózis mellett hasmenést okoznak.

A sorrend tehát: szervetlen sók < < szervesek << kelátok.

Amit kerüljünk:

magnézium-oxid, -klorid, -karbonát. Szervetlen sók, rossz felszívódással.

Ami egy olcsó, de jó középút:

magnézium-citrát, -laktát. Szerves só, jó felszívódással, béltoleranciával.

Legjobb (de drága) megoldások:

magnézium-aszpartát, -treonát, -orotát. Kelátok, ezekre nehéz itthon rátalálni és az áruk is magasabb. Gyógyszertárban kapható a MagneRot nevű készítmény, ami orotátot tartalmaz.

Napi 400-800 mg elemi magnéziumot érdemes bevinni – és itt figyelni kell, mert a dobozra általában nem az elemi magnézium mennyiségét írják rá, hanem a hatóanyag mennyiségét.

Ennek megfelelően 400 mg elemi magnézium a következő adagokban található meg:

Kép

Látható, hogy jóval nagyobb adag kell a szerves és kelát vegyületekből, mint a szervetlenekből. Ez kombinálva azzal, hogy még drágábbak is elég rosszul hangzik. Ezért ajánlom általában a magnézium citrátot – napi 5 g-ból kb. 700-800 mg elemi magnéziumhoz jutunk, ami egy hónapra 150 g citrátot jelent. Magnézium-citrátból 250 g 2500 Ft, ez ezzel a számolással 50 napra elegendő.

A hiányállapot gyors helyreállítására szoktam javasolni a Magnerotot. Ez egy drágább termék, egy csak az első hónapban szokták ezt használni az edzettjeim, utána váltunk a citrátra. Az első hónapban egy 200 szemest kell beszedni (ez kb. napi 400 mg magnézium) és mellette 2,5-3g citrátot is megisznak.

Összefoglalva: a magnézium kiegészítés kulcsfontosságú az egészséghez, a megfelelő működéshez és teljesítményhez. Ne költs drága kiegészítőkre, amíg ez a bázis nincs „levédve”.

Kép

ÁDÁM NORBERT

A sport mindig része volt az életemnek – néhány év úszást 16 év karate követett. A testépítéssel és a súlyzós edzéssel 7 éve ismerkedtem meg. Ekkor kezdtem el rendszeresen terembe járni és kutatni, hogy hogyan lehetnék jobb, hogyan tudnám átalakítani a külsőmet. A kezdeti lelkesedés idővel szenvedéllyé változott – az emberi test és teljesítmény tudománya iránti szenvedéllyé. Elvégeztem a Nemzetközi Testépítő és Fitness Szakszövetség Nemzetközi Szakedzői képzését, majd az egyetemi mester képzésem (végzettségem orvosi biotechnológus) alatt egyre jobban kikristályosodott bennem, hogy az edzés és a táplálkozástudomány mekkora befolyással van az egészségünkre, az életünkre és a sportolással elérhető eredményeinkre. A klienseimmel való közös munka során napról-napra meggyőződöm arról, hogy egészségünk, testünk és teljesítményünk tudatos formálásának eszköze – a megfelelő edzés és táplálkozás – a saját kezünkben van.

További információk: https://www.facebook.com/adamperformance/

Irodalomjegyzék

 1. https://www.ars.usda.gov/northeast-area/beltsville-md/beltsville-human-nutrition-research-center/docs/california/
 2. Nutr Rev. 2012 Mar;70(3):153-64. doi: 10.1111/j.1753-4887.2011.00465.x. Epub 2012 Feb 15. Suboptimal magnesium status in the United States: are the health consequences underestimated? Rosanoff A1, Weaver CM, Rude RK.
 3. Am J Hypertens. 2009 Oct;22(10):1070-5. doi: 10.1038/ajh.2009.126. Epub 2009 Jul 16. Oral magnesium supplementation reduces ambulatory blood pressure in patients with mild hypertension. Hatzistavri LS1, Sarafidis PA, Georgianos PI, Tziolas IM, Aroditis CP, Zebekakis PE, Pikilidou MI, Lasaridis AN.
 4. J Hum Hypertens. 2009 Apr;23(4):245-51. doi: 10.1038/jhh.2008.129. Epub 2008 Nov 20. The effect of lowering blood pressure by magnesium supplementation in diabetic hypertensive adults with low serum magnesium levels: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Guerrero-Romero F1, Rodríguez-Morán M.
 5. Hypertension. 1998 Aug;32(2):260-5. Effects of magnesium supplementation in hypertensive patients: assessment by office, home, and ambulatory blood pressures. Kawano Y1, Matsuoka H, Takishita S, Omae T.
 6. Eur J Clin Invest. 2011 Apr;41(4):405-10. doi: 10.1111/j.1365-2362.2010.02422.x. Epub 2011 Jan 17. Magnesium improves the beta-cell function to compensate variation of insulin sensitivity: double-blind, randomized clinical trial. Guerrero-Romero F1, Rodríguez-Morán M.
 7. Diabetes Care. 2003 Apr;26(4):1147-52. Oral magnesium supplementation improves insulin sensitivity and metabolic control in type 2 diabetic subjects: a randomized double-blind controlled trial. Rodríguez-Morán M1, Guerrero-Romero F.
 8. Diabetes Obes Metab. 2011 Mar;13(3):281-4. doi: 10.1111/j.1463-1326.2010.01332.x. Oral magnesium supplementation reduces insulin resistance in non-diabetic subjects - a double-blind, placebo-controlled, randomized trial. Mooren FC, Krüger K, Völker K, Golf SW, Wadepuhl M, Kraus A.
 9. Cardiovasc Drugs Ther. 1998 Sep;12 Suppl 2:197-202. On the significance of magnesium in extreme physical stress. Golf SW1, Bender S, Grüttner J.
Zavarba ejtően sok mikroműanyagot viszünk be asztali sóval

Egy friss kutatás szerint évente 2000 kisebb-nagyobb darab jut a gyomrunkba.

Így szabadulhatsz meg a hasi zsírtól kardió nélkül!

Tényleg elengedhetetlen a kardiózás annak érdekében, hogy kockás legyen a hasad? Mutatjuk a választ!

Igen, a szakállad is korpásodhat - Mutatjuk, mit tegyél ellene

A szakállkorpa nem olyan, mint a hagyományos - kinézetre sem. Mutatjuk, mit kell tudnod róla.

A hét táplálkozási tippje: Edd ezt a pihenőnapodon, hogy felpörgesd a regenerációt!

Ha egy ideje érdekel az edzés világa, biztosan tisztában vagy azzal, hogy a pihenőnapokon máshogy kell táplálkozni, mint akkor, ha edzel. De pontosan hogyan néz ki egy ilyen menüsor? Mutatjuk!

Ez az egyszerű trükk egészségesebbé teszi a fehér kenyeret

Azt mindenki tudja, hogy a fehér kenyér nem egészséges, sokan mégsem váltanak át teljes kiőrlésűre. De egy trükk segítségével még ez a változat is egészségesebbé tehető.

A hét edzéstippje: Bruce Lee legendás mozdulatától neked is kockás lesz a hasad

Ha szeretnél kockásabb hasat, érdemes kipróbálnod a dragon flag (sárkányzászló) nevű gyakorlatot, amit Bruce Lee is gyakran alkalmazott.

A tudomány szerint napi 2-3 kávéval leszámolhatunk a cukorbetegséggel

25%-kal csökkenthetjük így a betegség kialakulásának kockázatát.

Proteinnehéz étrenddel készül a visszatérésre az NBA lett óriása

Kristaps Porzingis február óta bajlódik sérüléssel, de hamarosan ismét a gyűrű alatt brillírozhat.

Az ország legjobb testépítői egy helyen: ez a Superbody!

Idén 21. alkalommal kerül megrendezésre a Scitec Nutrition által a legjelentősebb magyar testépítő verseny, a Superbody. A nemzetközileg is elismert megmérettetésnek november 17-én, a Vasas Jégcentrum ad otthont.

A Creed II. gonosza méltó vetélytársa lesz Michael B. Jordannek

Viktor Drago elég félelmetesen néz ki ebben a videóban.

Mennyit nézegesd a közösségi oldalakat, ha közben egészséges is szeretnél maradni?

A Pennsylvania Egyetem kutatása szerint sokkal jobban jársz, ha limitálod, mennyi időt nézegetsz közösségi oldalakat, mert így a depressziót és a szorongást is elkerülheted.

3 tesztoszterongyilkos, amitől ideje megszabadulnod

Az edzés képes megnövelni a tesztoszteronszintedet, viszont vannak dolgok, amik lecsökkentik. Érdemes ezeket megismerni, hogy elkerüld a kellemetlenségeket.

7 jel, ami arra utal, hogy túlságosan stresszes vagy

A következő 7 furcsa tünet mind azt jelzi, hogy ideje kicsit több időt szánnod magadra, mert túl sokat idegeskedsz.

A tudomány szerint lelkileg nagyon megterhelő a vegetáriánus életmód

Komoly frusztrációt okozhat, ha teljes mértékben száműzzük a húst az életünkből.

Michael C. Hall szívesen folytatná a Dextert - Lesz új évad?

Michael C. Hall elmondta, hogy nem lenne ellenére, ha folytatódna a Dexter. Vajon lesz következő évad?

A titkos összetevő, ami nem hiányozhat a téli parfümödből

Mutatjuk, pontosan miért is lesz jobb fényévekkel egy téli férfi parfüm, ha szerepel benne ez a bizonyos összetevő.

Jó vagy béna? Elkészült Conor McGregor viaszmása

A ketrecharcost már a New York-i Madam Tussauds panoptikumban is meg lehet nézni.

A huszonévesek fele a közösségi oldalakon boldogabbnak mutatja kapcsolatát

Tökéletes kapcsolat nem létezik, hiába tűnik annak Instán.

Hallottál már a csendes futásról? Mutatjuk, miért tesz jót!

A csendes futás segíthet a sérülések megelőzésében, ráadásul a tartásodon is javíthat.

5 hajtrend, ami jövőre nagyon népszerű lesz

Kíváncsi vagy, mit fog kérni mindenki jövőre a borbélyától és fodrászától? Akkor jó helyen jársz!

Olvasd el ezeket is

3 LAPSZÁM, MOST FÉL ÁRON 2985 FT HELYETT CSAK 1485 FT

Csak 1485 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem