Tényleg meg lehet halni a fehérjétől?

Az elmúlt héten sokan találkozhattak a hírrel, hogy egy ausztrál anyuka, aki versenyre készült, meghalt. A címek rendre azt taglalták, hogy a sok fehérje következtében, amit fogyasztott.

Az elmúlt héten sokan találkozhattak a hírrel, hogy egy ausztrál anyuka, aki versenyre készült, meghalt. A címek rendre azt taglalták, hogy a sok fehérje következtében, amit fogyasztott.

Ha az ember csak a „meghalt, mert sok fehérjét evett” címet olvassa el (ahogy a Facebook használók 99,9 %-a teszi), akkor egyből megmarad benne: a sok fehérje káros!

A magas fehérjebevitelt számos mítosz övezi, már a kezdetek óta. Nézzünk néhányat ezek közül a mítoszok közül:

 1. tönkreteszi a veséket.
 2. csökkenti a csontsűrűséget.
 3. rákot okoz. (Mi nem? …)
 4. elsavasít.

Talán ennyi elég is lesz… Nézzük most a tényeket!

Savasodás? Baromság!

Szervezetünkben a pH érték (alias savasság) mindig szigorúan szabályozott. A sejteken kívüli tér és a vér pH-ja 7,35-7,45 között mozog, míg a sejteken belül a pH 7,2. A sejtekben található sejtszervecskék pH-ja eltérő – a lizoszómák savasabbak, a mitokondrium lúgosabb. A szervezet pH-ját az agyunk, a tüdő és a vesék szabályozzák. Bármilyen kimozdulás az adott tartományokból a megfelelő sejt és enzimműködés felborulásához vezet – melynek súlyos következményei lehetnek (akár halál). Egy nem karbantartott, egyes típusú diabéteszes belehalhat a ketoacidózisba (a vér pH-ja a savas tartományba tolódik). Ha kellő mennyiségű szódabikarbónát oldasz fel vízben és megiszod – abba is belehalhatsz (a vér pH-ja a lúgos tartományba tolódik). Ennek megfelelően a szervezetben a pH értékek nagyon szigorú szabályozás alatt állnak.

Az állati fehérjék fogyasztása átmeneti és enyhe metabolikus acidózist okoz, melyet a tüdőnk és a vesénk azonnal kompenzál. Nem mellesleg, megfelelő mennyiségű zöldségbevitellel tovább lehet csökkenteni az átmeneti acidózist.

Rákot okoz?

Számos kutatás hozta kapcsolatba a magas állati fehérje bevitelt és a daganatos megbetegedéseket. Ezekkel a kutatásokkal két probléma van:

 1. az asszociáció nem kauzalitás: tehát ha két dolog egy időben történik, az még nem jelenti, hogy egyik okozta a másikat.
 2. ezekben a megfigyeléses vizsgálatokban (kikérdezik az embereket, hogy átlagosan mit szoktak enni) nincsenek megkülönböztetve a fehérjeforrások. Egy steak is hús és például egy McDonald’s hamburgerben lévő pogácsa is hús. Az gondolom, látható, hogy a gyorséttermi hamburger jópár potenciálisan rákkeltő dolgok tartalmaz a hús mellett – nem beszélve a krumpliról és a literes kóláról amit mellé iszunk.

Összességében nincs kutatás, mely bizonyítaná, hogy a magasabb fehérjebevitel magasabb rák kockázatot jelent. Van viszont kutatás, mely a minőségi fehérjebevitelt vizsgálta – és az eredmény az lett, hogy csökkenti a centrális (hasi) elhízást, ami az egyik legnagyobb rizikó faktor a metabolikus szindróma és a kettes típusú diabétesz kialakulásában, amik pedig fokozzák a daganatos megbetegedések valószínűségét.[1]

Csökkenti a csontsűrűséget?

Az elmélet szerint a fehérjék jelentős savterhelést jelentenek a szervezet számára, amit a veséknek kell kompenzálnia. A kompenzálás során fokozott foszfát és kalciumürítés történik meg, melynek eredményeként csökken a csontsűrűség. Tény, hogy a fehérjék enyhe metabolikus acidózist okoznak (ezt már láttuk), melyet részben a vesék kompenzálnak.

A megnövekedett kalcium kiválasztást több kutatás is igazolta, csak egy baj volt ezekkel – mindegyik izolált aminosavakat vagy fehérjéket használt, nem pedig rendes ételeket. Normális ételekből származó fehérjéknél ezt a hatást még nem sikerült igazolni.

A helyzet a következő:

 • kutatások, melyekben a napi kalóriabevitel 30 %-t fehérjék teszik ki (180-220 g / nap) nem találtak emelkedett kalciumürítést.[2-4]
 • azokban a kutatásokban ahol a fehérjebevitelt napi 0,7 g/testsúly kilogrammról 2,1 g/testsúly kilogrammra emelték, ugyan emelkedett a kalciumürítés, de a kalcium felszívódása is megnőtt a bélben.[5]
 • a megemelkedett kalciumürítés nem feltétlenül jelent negatív kalcium egyensúlyt, kalciumvesztést és csontritkulást.[6]
 • épp ellenkezőleg: számos kutatás igazolta, hogy a magasabb fehérjebevitel eredményeként nő a csonttömeg és csökken a törések kockázata.[7-9]
 • egyes kutatásokból arra lehet következtetni, hogy a fehérjebevitel határozza meg a csonttömeg maximális értékét.[7]
 • az élet során a csonttömeg, izomtömeg és izomerő végig együtt változik. Ennek megfelelő a csonttömeg és sűrűség nem csak a „csontok” kérdése, de az izmoké is. Az egyik kulcsfontosságú tényező a csontok tömegének és sűrűségének megtartásában a megfelelő izomtömeg és izomerő – melyeket a magas fehérjebevitel támogatja.[10-12]

Tönkreteszi a veséket?

A leegyszerűsített válasz az, hogy nem. Bizonyos esetekben, amikor egy betegség következtében a vesék működése károsodik, vagy egy vese működik csak, akkor bizony a magas fehérjebevitel képes megterhelni a veséket. Ilyen esetben nem szabad magas fehérjebevitelt javasolni. Amennyiben a vesék egészségesek, akkor semmi okunk nincs aggódni.[13-16]

Olvasd el ezt is!

Rendben, de akkor miért halt meg az az anyuka?

Volt egy ritka genetikai rendellenessége. A fehérjék ugye aminosavakból állnak, bennük nitrogénatomok találhatók (elsősorban amincsoportok formájában). Az aminosavak metabolizmusa során ammónia (vizes közegben ammóniumion – NH4+) képződik. Ezek egy részét a testünk a nitrogéntartalmú szerves vegyületek szintézisére használja, a fölösleget pedig egy urea nevű termék formájában, a vizelettel üríti. Ammóniából urea az urea ciklus (más néven ornitin ciklus) segítségével képződik. Ennek során több köztiterméken át, az ammónia végül urea formájában távozik a szervezetből.

Az ammónia mérgező, így a megfelelő kiürítés kulcsfontosságú. Amennyiben a ciklus működéséhez szükséges enzimek közül valamelyik hiányzik/nem működik, az ammónia felhalmozódáshoz vezet. A súlyos enzimhiányok újszülöttekben a születést követő pár napon belül jelentkezek – levertség, hányás, idővel agykárosodás és kóma következik. A részleges enzimhiány gyerek vagy felnőttkorban jelentkezik. Az utóbbiakat megfelelő étrendi módosításokkal lehet kezelni, a hiányzó enzimeket és megszakadt „útvonalakat” ki lehet kerülni/át lehet hidalni – orvosi segítséggel és a megfelelő táplálkozással, ill. gyógyszerekkel.

Annyi viszont egyértelmű, hogy a magas fehérjebevitel egyértelműen tilos bármi urea ciklus rendellenesség esetén. Az enzimdefektus ismeretlen volt, erre jött rá a magas fehérjebevitel és kész is volt a katasztrófa. Az elmondások szerint már 1 hónapja rosszul érezte magát a hölgy.

Összefoglalva: ha egészséges vagy, a magas fehérjebevitel csak jót tesz. Ha nincs semmi betegséged, akkor a magas fehérjebevitel nem fog megölni.

Emellett: járj rendszeres vérképre (félévente) és ha valami bajod van, akkor menj orvoshoz!

Kép

ÁDÁM NORBERT

A sport mindig része volt az életemnek – néhány év úszást 16 év karate követett. A testépítéssel és a súlyzós edzéssel 7 éve ismerkedtem meg. Ekkor kezdtem el rendszeresen terembe járni és kutatni, hogy hogyan lehetnék jobb, hogyan tudnám átalakítani a külsőmet. A kezdeti lelkesedés idővel szenvedéllyé változott – az emberi test és teljesítmény tudománya iránti szenvedéllyé. Elvégeztem a Nemzetközi Testépítő és Fitness Szakszövetség Nemzetközi Szakedzői képzését, majd az egyetemi mester képzésem (végzettségem orvosi biotechnológus) alatt egyre jobban kikristályosodott bennem, hogy az edzés és a táplálkozástudomány mekkora befolyással van az egészségünkre, az életünkre és a sportolással elérhető eredményeinkre. A klienseimmel való közös munka során napról-napra meggyőződöm arról, hogy egészségünk, testünk és teljesítményünk tudatos formálásának eszköze – a megfelelő edzés és táplálkozás – a saját kezünkben van.

További információk: https://www.facebook.com/adamperformance/


Irodalomjegyzék

 1. Nutr Metab (Lond). 2012 Jan 27;9(1):5. doi: 10.1186/1743-7075-9-5. Quality protein intake is inversely related with abdominal fat. Loenneke JP1, Wilson JM, Manninen AH, Wray ME, Barnes JT, Pujol TJ.
 2. J Clin Endocrinol Metab. 2003 Aug;88(8):3577-83. The metabolic response of subjects with type 2 diabetes to a high-protein, weight-maintenance diet. Nuttall FQ1, Gannon MC, Saeed A, Jordan K, Hoover H.
 3. Metabolism. 2006 Feb;55(2):243-51. The metabolic response to a high-protein, low-carbohydrate diet in men with type 2 diabetes mellitus. Nuttall FQ1, Gannon MC.
 4. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2006 Oct;291(4):E786-91. Epub 2006 May 23. Metabolic effect of a LoBAG30 diet in men with type 2 diabetes. Nuttall FQ1, Schweim K, Hoover H, Gannon MC.
 5. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):584S-592S. Dietary protein, calcium metabolism, and skeletal homeostasis revisited. Kerstetter JE1, O'Brien KO, Insogna KL.
 6. J Am Coll Nutr. 2005 Dec;24(6 Suppl):526S-36S. Dietary protein: an essential nutrient for bone health. Bonjour JP1.
 7. Calcif Tissue Int. 1996 May;58(5):320-5. Dietary protein intake and bone mass in women. Cooper C1, Atkinson EJ, Hensrud DD, Wahner HW, O'Fallon WM, Riggs BL, Melton LJ 3rd.
 8. Am J Clin Nutr. 1999 Jan;69(1):147-52. Prospective study of dietary protein intake and risk of hip fracture in postmenopausal women. Munger RG1, Cerhan JR, Chiu BC.
 9. J Bone Miner Res. 2000 Dec;15(12):2504-12. Effect of dietary protein on bone loss in elderly men and women: the Framingham Osteoporosis Study. Hannan MT1, Tucker KL, Dawson-Hughes B, Cupples LA, Felson DT, Kiel DP.
 10. Metabolism. 1976 Jan;25(1):85-95.Changes in body chemical composition with age measured by total-body neutron activation. Cohn SH, Vaswani A, Zanzi I, Aloia JF, Roginsky MS, Ellis KJ.
 11. J Bone Miner Res. 1997 Oct;12(10):1539-46. On our age-related bone loss: insights from a new paradigm. Frost HM1.
 12. Am J Clin Nutr. 2006 Sep;84(3):475-82.The underappreciated role of muscle in health and disease. Wolfe RR1.
 13. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2000 Mar;10(1):28-38. Do regular high protein diets have potential health risks on kidney function in athletes? Poortmans JR1, Dellalieux O.
 14. Eur J Clin Nutr. 1996 Nov;50(11):734-40. Effect of chronic dietary protein intake on the renal function in healthy subjects. Brändle E1, Sieberth HG, Hautmann RE.
 15. Am J Clin Nutr. 2015 Jul;102(1):3-4. doi: 10.3945/ajcn.115.112672. Epub 2015 Jun 10. Dietary protein and kidney function: when higher glomerular filtration rate is desirable. Bie P1, Astrup A2.
 16. Proc Nutr Soc. 2011 May;70(2):205-14. doi: 10.1017/S0029665111000024. Epub 2011 Mar 7. Efficacy and consequences of very-high-protein diets for athletes and exercisers. Tipton KD1.
Kiakaszt a mókuskerék? Több kutatás is azt igazolja, hogy szívás a 8-órás munkanap

Több kutatást végeztek az elmúlt időszakban, melyekből kiderült, a 8-órás munkanapot rossz ötlet volt bevezetni.

11 érdekesség Mark Wahlbergről, amit nem biztos, hogy eddig tudtál

Azt tudjuk, hogy keményen edz és szeret megnevettetni minket a filmjeivel, de honnan jön a neve és minek választotta meg a Rolling Stone.

A hét edzéstippje: Így lett atomizmos Michael B. Jordan a Fekete Párduc forgatására

A sztár edzője, Corey Calliet elmondja, mi Jordan masszív izmainak titka.

Trendben erős: a Men's Health aktuális kedvencei

Nézd meg, hogy az elmúlt hetekben milyen újdonságok jelentek meg, amikkel feldobhatod a stílusodat!

Miért áll rosszabbul a hajad, ha beteg vagy?

Észrevetted már, hogy ha beteg vagy, úgy tűnik, hogy a hajad is kidől?

Gombóc Artúr padlót fogna! A csokitól jobban megy az edzés egy új kutatás szerint

A csoki nem csak a szerelem szimbóluma, hanem szuper hatással van az egészségedre is!

Egészség level Oktoberfest: Sört vedelve halmozzák az érmeket a németek a téli olimpián

Már nem lenézett alternatíva, hanem effektív sportital az alkoholmentes verzió.

Itt az egyik UFC harcos edzésterve, amivel fejlesztheted az állóképességed és robbanékonyabbá válhatsz!

Tyron Woodley pontosan ezt az edzéstervet követi, hogy kiüsse ellenfeleit a ringben.

Korán kelsz? Akkor tényleg aranyat lelsz, mert sokkal jobb vagy másoknál!

Utálsz sokáig aludni? Akkor szerencséd van, a tudomány szerint ugyanis sokkal egészségesebb életet folytatsz, mint mások.

Nagy izmok bármilyen áron? A szteroidok 7 legdurvább mellékhatása

Azt tudod, hogy a szteroidok nem tesznek jót neked. De pontosan miért? Mutatjuk, milyen következményekkel kell számolnod, ha mégis kipróbálnád őket.

Még csak február van, de megtaláltuk az év legdurvább és legnevetségesebb szexkutatását!

Te hogyan sütöd a palacsintát? Feldobod, vagy lapáttal fordítod meg?

Nem találsz magadnak párt? A tudomány szerint a te készülékedben van a hiba!

Akárhogy is próbálkozol, egyszerűen nem talál rád a szerelem?

Nem semmi! Ez a férfi a borbélya tanácsára megnövesztette a szakállát és 180 fokos fordulatot vett az élete

Ha eddig nem gondoltad úgy, hogy érdemes lehet megnövesztened a szakálladat, akkor íme egy történet, ami biztos, hogy megváltoztatja majd a véleményedet.

4 meglepő dolog, ami kellemetlen szájszagot eredményez

Ezekre figyelj, ha nem akarod megkeseríteni beszélgetőtársaid életét.

5 dolog, ami még fájdalmasabbá teszi a másnapot

Ezekre figyelj, ha nem akarsz egy egész napot kidobni a kukába.

3 szuper teljesítménynövelő módszer, amit még nem próbáltál

A tiltott szerek, veszélyes tabletták helyett inkább válaszd a következő módszereket!

Olvasd el ezeket is

MINDIG ARRA BIZTATUNK, HOGY ADJ BELE MINDENT, DE MOST ELÉG LESZ AZ 50 %

Csak 1335 Ft