Nem érzed ezt a 4 illatot? Később elég nagy gondok lesznek majd az egészségeddel

Kiszagolhatod a betegséget, mielőtt még késő lenne?

Kiszagolhatod a betegséget, mielőtt még késő lenne?

Olvasd el ezt is!

A szaglásodból kiderülhet, hogy idősebb korodban meg kell-e küzdened a demenciával. Egy amerikai tanulmány 3000 50 év feletti embert vizsgált, akiknek különböző szaglóteszteket kellett végrehajtaniuk. A következő 5 népszerű illatot kellett megkülönböztetniük: borsmenta, hal, narancs, rózsa és bőr.

A válaszadók 78 százaléka átment a teszten, ők legalább 4 illatot eltaláltak. 19 százalékuk 2 illatot, 3 százalákuk egy illatot nevezett meg helyesen, a résztvevők 1 százaléka pedig egyik mintát sem tudta felismerni.

5 évvel később a kutatók ismét megvizsgálták az alanyokat és arra jöttek rá, hogy azoknál alakult ki demencia, akik négynél kevesebb illatot találtak el. Ez még nem minden, mert minél rosszabbul ment valakinek a teszt, annál nagyobb eséllyel lett beteg.

Ennek oka az lehet, hogy a szaglóideg az egyetlen olyan ideg, mely közvetlen kapcsolatban van a környezettel, így a különböző szennyeződések és fertőzések képesek könnyedén megrongálni. Az elhelyezkedése miatt ezeket a veszélyes anyagokat az agyhoz is képes eljuttatni. Egy bizonyos ideig képes regenerálni magát, azonban ha gond van a szaglásoddal, a sejtjeid nem képesek regenerálódni, így az agyműködésben is problémák léphetnek fel.

Ha szeretnéd megelőzni a demenciát, érdemes sok citrusfélét enned, hiszen egy kutatás szerint akár 23 százalékkal is csökkenthetik ezek a gyümölcsök a betegség kialakulását.


A következő tippek is segítenek abban, hogy egészséges maradj!

Nézd meg a galériánkat> 6 kép
6 dolog az otthonodban, amitől szabadulj meg, ha egészséges akarsz maradni!
10 dolog, amit nem tudtál Lewis Hamiltonról

A címlapunkon szereplő Forma-1-es pilótáról rengeteg pletyka kering, pedig sokkal több van benne annál, éppen kivel jár.

A faterod miatt nem kockás a hasad?

Nem tudsz lefogyni? A faterod állhat a háttérben.

A hét táplálkozási tippje: Minden, amit a vegán étrendről tudni érdemes

Egyre népszerűbbé válik a vegán életmód, ám sokan attól tartanak, hogy ha mellőzik az összes állatii eredetű alapanyagot, az izmaikból is veszítenek. Ez igaz?

Lewis Hamilton: Az ember, aki 10 évesen megalapozta a karrierjét

Negyedik világbajnoki címe felé robog a brit pilóta.

Nehezen találsz párt? A 37 százalékos szabály a segítségedre lehet!

Ideje újragondolni a randizásról alkotott elképzeléseidet!

Olvasd el ezeket is

Segítünk az első lépésben: 50%-os kedvezménnyel fizethetsz elő!

Csak 2685 Ft