Tudatos felkészülés a kerékpározásra: core+cycling edzés

Egyre népszerűbbek a bringás versenyek. Sokan mennek Balaton-kerülő vagy hegyi kerékpáros túrákra, de az amatőr triatlon versenyek indulóinak száma is folyamatosan nő.

Egyre népszerűbbek a bringás versenyek. Sokan mennek Balaton-kerülő vagy hegyi kerékpáros túrákra, de az amatőr triatlon versenyek indulóinak száma is folyamatosan nő.


A megfelelő felkészülés, edzettség, felszerelés hiányában azonban az élmény, az eredmény nem az elvárások szerint alakul. Ezért Zsirai Milán, a Yakuza Fitness-Óbuda edzője és szakmai vezetője elmagyarázza, mire figyelj, hogy a legjobbat hozd ki magadból.
Stabil törzs nélkül nem megy
Sajnos még mindig elterjedt tévhit a kerékpárosok körében, hogy főképpen a lábakat kell erősíteni. Ha nem elég erős a törzsizomzatunk, akkor hiába erős a lábunk, egyszerűen nem fogjuk tudni kihasználni a rendelkezésre álló izomerőt tekerés közben.
A láb erőkifejtése a pedálra a core izomcsoportból indul ki, azaz a csípő környéki részről.
Ha a csípő és törzs izomzat egy szilárd egységet alkot, akkor az erőkifejtés is jobban érvényesül. Ezt úgy kell elképzelni, mint a carbon vázas bringákat. Könnyű és merev szerkezet, melynek következtében a hajtókarra és a pedálra jobban összpontosul a láb erőkifejtése
Spinning, spinracing vagy cycling?
A terembringás edzések közül sem mindegy, hogy mit választunk. A fitnesztermekben divatos spinning, spinracing az általános célú testmozgáshoz elegendők, azonban azok, akik többre, tudatosabb felkészülésre vágynak, azoknak itt van a cycling névre keresztelt edzésmódszer.
A spinning program egy szabványosított, edzői vezetéssel, zenére végrehajtott, csoportos teremkerékpározási tréning. A cycling edzésnek is megvannak ezek a tulajdonágai, de nem csak a zene diktálja a tempót, hanem edzői utasításokra történnek a feladatok, mint pl. meghatározott pulzustartomány, pedálfordulat, vagy éppen a versenyszituációk. Ugyanúgy kell elképzelni, mint a kerékpárosok edzését. Az edző is ezért edző, és nem a két hétvége alatt elvégzett instruktori diplomával rendelkező oktató.

Kép


A cycling edzés szempontjai
Magas intenzitáson történő munkavégzés: állóképesség, gyorsaság és erőfejlesztés szerepel az edzésprogramban
Helyes technika kivitelezése:
üléspozíciók és karpozíciók meghatározása, lábtechnika
Szituációgyakorlás:
hegymenet, gyorsulások, megindulások gyakorlása
Természetesen a görgőzés is egy megfelelő alternatíva lehet, azonban itt is érdemes szakember segítségét kérni.

Kép

A jól beállított bringa is mérvadó
Ezután jöhet a megfelelő kerékpár kiválasztása. Fontos, hogy a testalkatunknak megfelelő váz és alkatrész méreteket válasszunk. Az úgynevezett BikeFit-kerékpár beállítás a módja, hogy megfelelően üljünk a kerékpárunkon. A termi spinner kerékpároknak is rendkívül széles beállítási lehetőségei vannak, hogy mindenkinek kényelmet biztosítson.

Kép


Edző: Árvai Attila
Kerékpáros edző, többszörös magyar bajnok, világbajnok kerékpáros („B” Világbajnokság)
Bővebb információért kattints ide.
Fotók: Kubinyi Balázs (1.,2. kép),

10 dolog, amit nem tudtál Lewis Hamiltonról

A címlapunkon szereplő Forma-1-es pilótáról rengeteg pletyka kering, pedig sokkal több van benne annál, éppen kivel jár.

A faterod miatt nem kockás a hasad?

Nem tudsz lefogyni? A faterod állhat a háttérben.

A hét táplálkozási tippje: Minden, amit a vegán étrendről tudni érdemes

Egyre népszerűbbé válik a vegán életmód, ám sokan attól tartanak, hogy ha mellőzik az összes állatii eredetű alapanyagot, az izmaikból is veszítenek. Ez igaz?

Lewis Hamilton: Az ember, aki 10 évesen megalapozta a karrierjét

Negyedik világbajnoki címe felé robog a brit pilóta.

Nehezen találsz párt? A 37 százalékos szabály a segítségedre lehet!

Ideje újragondolni a randizásról alkotott elképzeléseidet!

Olvasd el ezeket is

Segítünk az első lépésben: 50%-os kedvezménnyel fizethetsz elő!

Csak 2685 Ft