Ne hízz el, ha lesérültél!

Mellényúlsz a teremben, vagy a hátad megy tönkre a sok irodai munkától. Au! Ez a fájdalom biztos, hogy elhízáshoz vezet, állítják a Dartmouth Egyetem kutatói.

Mellényúlsz a teremben, vagy a hátad megy tönkre a sok irodai munkától. Au! Ez a fájdalom biztos, hogy elhízáshoz vezet, állítják a Dartmouth Egyetem kutatói.

A hátfájdalomban szenvedő emberek nagyjából 14 százaléka szed fel rengeteg pluszkilót - a testsúlyuk akár 7 százalékát is - a következő egy évben, derül ki a Dartmouth Egyetem kutatásából. A fájdalom a szervezet minden funkciójára kihat, még a súlyodra is - hiszen ki akarna edzeni, ha járni is alig tud? De pszichológiai szempontból is érdekes a helyzet. Dr. Benjamin Keeney, a kutatás vezetője szerint ha úgy gondolod, nem fogsz meggyógyulni, tényleg sokáig tart majd a folyamat. (És minél lassabban gyógyulsz, annál több kiló kíszhat fel rád). Ez a műtétekre is igaz. Fontos szerep jut az elvárásoknak is, ugyanis a felépülés minőségére fejben is hathasz - ez derül ki az International Journal of Behavioral Medicine kutatásából. Ha fogyni szeretnél, vagy megtartanád a súlyod, lehet, hogy érdemes pszichológushoz fordulnod.

Megoldások

Vedd komolyan a gyógyulást.

Ápolj szoros kapcsolatot az orvosoddal és mindenkivel, akinek szerepe van a gyógyulásodban. Kövesd szigorúan az utasításaikat. Lehet, hogy terapeutád nem a legkönnyebb gyakorlatokat végezteti veled, de a pozitív gondolatok csodát tesznek. Egy görög kutatás szerint, ha kimondod hangosan a feladatokat, sokkal jobban teljesítesz, mint ha csendben szenvednél. Ettől nő az önbizalmad és jobban tudsz koncentrálni a gyakorlatokra a kutatók szerint.

Szurkolócsapat

Lehet, hogy a kórházi ágyon nem az első gondolatod a testsúlyod. Érdemes pszichológushoz fordulnod, aki rávilágíthat, hogyan hat a fizikai probléma a mentális egészségedre. A férfiak gyakran csalódottan ébrednek műtét után, hiszen nem azonnal következik be a várva-várt javulás - mondja Keeney. Egy pszichológus viszont tartja benned a lelket.

Könnyítsd meg az egészséges táplálkozást.

Adagonként legalább 30 gramm fehérjére ven szükséged, hogy elősegítsd a szövetek regenerációját és gyógyulását, mondja Mohr. Érdemes 10 gramm rostot is fogyasztanod minden főétkezés során, hogy jobban eltelítődj és ne kívánj egészségtelen ételeket. A fájdalom miatt nehéz lehet a konyhában állni órákig, ezért ilyenkor rendelj kaját - persze csak egészségeset!

Olvasd el ezt is!
5 coach meséli el, hogyan léphetsz túl a legnagyobb félelmeiden

Mindenki tart valamitől. Nem a pókokra gondolunk, hanem az élet egy-egy fontos területéhez köthető félelemre. Megmutatjuk, mit tanácsolnak a szakértők, ha te sem látod a kiutat.

Mark Wahlberg 5 legjobb filmje

A színész nem hiába feszít a legújabb Men's Health címlapján. Megmutatjuk, eddig melyik filmekben bizonyított legjobban szerintünk.

Szakítós problémák, amiket csak a 90-es években születettek értenek

A technológia fejlődésével a szakítás művészete is rendesen átalakult. Megmutatjuk, miben lett másabb.

A legjobb őszi szuperkaják fogyáshoz

Minden évszaknak megvannak a slágerei. Összegyűjtöttük a legjobb őszi zöldségeket és gyümölcsöket, amikkel fogyhatsz is.

5 szuper szénhidrátforrás futás, vagy edzés előtt

Minden futónak szüksége van szénhidrátokra, hiszen ezek a tápanyagok látnak el energiával. Ugyanakkor arra érdemes figyelned, mikor és mit eszel. Ebben leszünk a segítségedre.

Olvasd el ezeket is
Előfizetés

Előfizetek

MH 2016 okt 21. Most 50% kedvezménnyel fizethetsz elő! Így 895 Ft helyett csak 445 Ft lapszámonként. A fél éves előfizetés ára: 1335 Ft (3 lapszám)

Csak 1335 Ft