Így lesz a tiéd a legtökéletesebb hús! A grillezés tízparancsolata

Itt a nyár=itt a grillszezon. És ha profin szeretnél zsonglőrködni a tűz fölött, nem árt 1-2 (vagy inkább 10) tanácsot megfogadnod.

Itt a nyár=itt a grillszezon. És ha profin szeretnél zsonglőrködni a tűz fölött, nem árt 1-2 (vagy inkább 10) tanácsot megfogadnod.

1. Ne használj gyújtóst
De most komolyan: belocsolod a szenet, aztán a folyadék füstje jól átjárja a húst. Nagy fiú vagy már, a tűzrakás nem lehet akadály. Ha nem megy, inkább használj gázos grillt.

2. Különböző hőmérséklet
A szén egy részét pakold a sütő egyik oldalára, vagy ha gázos sütőt használsz, csak az egyik oldalát gyújtsd meg. Így nem éri az ételeket közvetlenül a hő, egyenletesebben sülnek meg a húsok. Ehhez nem árt megismerned, hogy mi mennyi sütési időt igényel és milyen hőmérsékletet, hogy minden egyszerre készüljön el.

3. Ne feledkezz meg a zöldségekről
A hús sütése után jöhetnek a grillrácsra a zöldségek. A paprika, paradicsom, hagyma, cukkini, kukorica például isteni megsütve.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Protein a grillen

4. Használj friss húst
A fagyasztott húspogácsa nem sül egyenletesen, a külseje megég. A legjobb eredmények elérésének érdekében vásárolj hentesnél. Ha viszont mindenképp fagyasztott húst sütnél, előző este tedd át a hűtőbe, így valamennyire kienged.

5. Használj pácot
A pác szerepe, hogy megpuhítsa a húst, ezért nem árt előtte kicsit áztatnod benne a szeleteket. Ha ízlik a pác akár sűrűbbre is forralhatod és sütés közben ezzel is kenegetheted a húst.

6. Mindig tisztítsd meg a grillt
A piszkos rácson rengeteg égett darab van, ráadásul az egész előző menü rásült. A legjobb, ha előmelegítés után áttörlöd és leszeded róla az odakozmált darabokat.

7. Ne süss langyos grillen
Ekkor nehéz dolgod lesz, mivel a hús rá fog ragadni. Érdemes forróbbra melegítened a sütőd, mint gondolnád, hiszen a hideg hús úgyis le fogja hűteni.

8. Intsd türelemre a körülötted leselkedőket
Ne tömd túl a sütőt, minden szelet között legyen legalább 2 centi távolság. A vendégeknek pedig adj egy kis sört, fröccsöt, hogy jobban csússzon a vacsora.

9. Ne nyomkodd a húsokat
Ha nem teljesen átsütve akarod tálalni a húst, érdemes venned egy hőmérőt, amit szúrj a húsba és nézd meg, mennyi a belső hőmérséklete. Így biztos el tudod dönteni, hogy elkészült-e.
A szárnyasok belső hőmérséklete legyen 71-74 fok között, a sertésből készült kolbásznak 71 fokre, más sertés alkatrészeknek pedig 82-93 fokra kell felmelegedni. A közepesen átsült marhahús belső hőmérséklete 65-69 fok, teljesen átsülve 71 fok. A darált marhának is 71 fokosnak kell lennie. A halaknak kevesebb is elég: a lazac 54-57 fokon készül el teljesen, a tonhal pedig 51 fokon.

10. Ne nyitogasd a tetejét
Ha a gázos grill tetejét felnyitod, csökken a hőmérséklete és lassabban készülnek el az ételek. Ha pedig faszenes grillt használsz, a sok oxigén hatására az ellenkező hatást válhatod ki a nyitogatással: megég a hús. Maradj türelmes.

10 dolog, amit nem tudtál Lewis Hamiltonról

A címlapunkon szereplő Forma-1-es pilótáról rengeteg pletyka kering, pedig sokkal több van benne annál, éppen kivel jár.

A faterod miatt nem kockás a hasad?

Nem tudsz lefogyni? A faterod állhat a háttérben.

A hét táplálkozási tippje: Minden, amit a vegán étrendről tudni érdemes

Egyre népszerűbbé válik a vegán életmód, ám sokan attól tartanak, hogy ha mellőzik az összes állatii eredetű alapanyagot, az izmaikból is veszítenek. Ez igaz?

Lewis Hamilton: Az ember, aki 10 évesen megalapozta a karrierjét

Negyedik világbajnoki címe felé robog a brit pilóta.

Nehezen találsz párt? A 37 százalékos szabály a segítségedre lehet!

Ideje újragondolni a randizásról alkotott elképzeléseidet!

Olvasd el ezeket is

Segítünk az első lépésben: 50%-os kedvezménnyel fizethetsz elő!

Csak 2685 Ft