A grillezés tízparancsolata

Itt a nyár=itt a grillszezon. És ha profin szeretnél zsonglőrködni a tűz fölött, nem árt 1-2 (vagy inkább 10) tanácsot megfogadnod.

Itt a nyár=itt a grillszezon. És ha profin szeretnél zsonglőrködni a tűz fölött, nem árt 1-2 (vagy inkább 10) tanácsot megfogadnod.

1. Ne használj gyújtóst
De most komolyan: belocsolod a szenet, aztán a folyadék füstje jól átjárja a húst. Nagy fiú vagy már, a tűzrakás nem lehet akadály. Ha nem megy, inkább használj gázos grillt.

2. Különböző hőmérséklet
A szén egy részét pakold a sütő egyik oldalára, vagy ha gázos sütőt használsz, csak az egyik oldalát gyújtsd meg. Így nem éri az ételeket közvetlenül a hő, egyenletesebben sülnek meg a húsok. Ehhez nem árt megismerned, hogy mi mennyi sütési időt igényel és milyen hőmérsékletet, hogy minden egyszerre készüljön el.

3. Ne feledkezz meg a zöldségekről
A hús sütése után jöhetnek a grillrácsra a zöldségek. A paprika, paradicsom, hagyma, cukkini, kukorica például isteni megsütve.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Protein a grillen

4. Használj friss húst
A fagyasztott húspogácsa nem sül egyenletesen, a külseje megég. A legjobb eredmények elérésének érdekében vásárolj hentesnél. Ha viszont mindenképp fagyasztott húst sütnél, előző este tedd át a hűtőbe, így valamennyire kienged.

5. Használj pácot
A pác szerepe, hogy megpuhítsa a húst, ezért nem árt előtte kicsit áztatnod benne a szeleteket. Ha ízlik a pác akár sűrűbbre is forralhatod és sütés közben ezzel is kenegetheted a húst.

6. Mindig tisztítsd meg a grillt
A piszkos rácson rengeteg égett darab van, ráadásul az egész előző menü rásült. A legjobb, ha előmelegítés után áttörlöd és leszeded róla az odakozmált darabokat.

7. Ne süss langyos grillen
Ekkor nehéz dolgod lesz, mivel a hús rá fog ragadni. Érdemes forróbbra melegítened a sütőd, mint gondolnád, hiszen a hideg hús úgyis le fogja hűteni.

8. Intsd türelemre a körülötted leselkedőket
Ne tömd túl a sütőt, minden szelet között legyen legalább 2 centi távolság. A vendégeknek pedig adj egy kis sört, fröccsöt, hogy jobban csússzon a vacsora.

9. Ne nyomkodd a húsokat
Ha nem teljesen átsütve akarod tálalni a húst, érdemes venned egy hőmérőt, amit szúrj a húsba és nézd meg, mennyi a belső hőmérséklete. Így biztos el tudod dönteni, hogy elkészült-e.
A szárnyasok belső hőmérséklete legyen 71-74 fok között, a sertésből készült kolbásznak 71 fokre, más sertés alkatrészeknek pedig 82-93 fokra kell felmelegedni. A közepesen átsült marhahús belső hőmérséklete 65-69 fok, teljesen átsülve 71 fok. A darált marhának is 71 fokosnak kell lennie. A halaknak kevesebb is elég: a lazac 54-57 fokon készül el teljesen, a tonhal pedig 51 fokon.

10. Ne nyitogasd a tetejét
Ha a gázos grill tetejét felnyitod, csökken a hőmérséklete és lassabban készülnek el az ételek. Ha pedig faszenes grillt használsz, a sok oxigén hatására az ellenkező hatást válhatod ki a nyitogatással: megég a hús. Maradj türelmes.

Miért nem igaz a „minden módszer működik" elve?

Egy olyan témáról írtam ma, ami engem rendszeresen idegesít. Annyira gyakran hallom és annyira utálom! Talán az egyik leggyakoribb tévhit, amit hallani lehet az edzéssel és az étrenddel kapcsolatban: „minden módszer működik”. Ez egy lusta ember hozzáállása, aki nem akar elmerülni egy témában.

6 ok, hogy beszerezd a legújabb számunkat!

Megjelent a Men’s Health következő száma, pillantsatok bele!

5 dolog, ha igazán el akarod varázsolni a randin

Nézz ki jobban, illatozz frissen és csábítsd el a nőt!

Olvasd el ezeket is
Előfizetés

Előfizetek

Fizess elő fél évre 50% kedvezménnyel, lapszámonként 895 Ft helyett csak 445 Ft-ért!

Csak 1335 Ft