Friss gyümölcsös lepény

Míg a hasonló sütemények íze inkább szuperédes tortáéra hasonlít, az itt leírt recept csak kis mennyiségű hozzáadott cukrot javasol: a további édesítést a friss gyümölcs (bármilyen idénygyümölcs felhasználható) természetes cukortartalmával éred el.

Míg a hasonló sütemények íze inkább szuperédes tortáéra hasonlít, az itt leírt recept csak kis mennyiségű hozzáadott cukrot javasol: a további édesítést a friss gyümölcs (bármilyen idénygyümölcs felhasználható) természetes cukortartalmával éred el.

Elkészítési idő: 70 perc

A teljes kiőrlésű liszt hosszan tartó energiát biztosít, míg a finomított liszt lehetővé teszi, hogy a lepények tésztája könnyű legyen. Az eredmény: rendkívül sok tápértékkel bíró, kiváló étel. Fogyaszd főleg futásaid előtt, vagy akár uzsonnaként egy csésze kávé vagy tea kíséretében.

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 210 g liszt
  • 60 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g cukor
  • 1,5 evőkanál sütőpor
  • 3⁄4 teáskanál szódabikarbóna
  • 6 evőkanál hideg sótlan vaj, darabokra vágva
  • 200 ml író
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

150 g friss gyümölcs, például kockára vágott őszibarack, egész áfonya, apróra vágott cseresznye, kockára vágott mangó

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy 20–25 centiméter átmérőjű tortaformát bélelj ki sütőpapírral, vagy fújd be sütősprayvel.

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a teljes kiőrlésű lisztet,
a cukrot, a sütőport és a szódabikarbónát. Tésztakeverő géppel, villával vagy akár két vajkenő kés ellentétes irányú mozgatásával aprítsd bele a vajat, amíg az borsó nagyságú és liszttel bevont nem lesz. (Ettől válik pehelykönnyűvé a tésztája.)

Egy kis tálban keverd össze a 200 ml írót és a vaníliakivonatot. Dolgozd bele a száraz hozzávalókat. Keverd addig, amíg összeáll. Ha a keverék túl száraznak tűnik, adj hozzá több írót. Végül add hozzá a gyümölcsöt, és jól keverd össze.

Helyezd a tésztát az előkészített tortaformába, és finoman nyomkodd bele az aljába. Egy kenőkéssel óvatosan vágd be a tésztát a tetején, felosztva 8 darabra (mintha pitét készítenél) anélkül, hogy az aljáig átvágnád. Süsd 35–40 percig, vagy amíg a lepény aranybarna nem lesz. Hagyd hűlni kb. 15 percig, majd vágd fel
8 szeletre.

Tápérték szeletenként: 1159 kJ, 277 kcal, 44 g szénhidrát, 2 g rost, 5 g fehérje, 9 g zsír, ebből telített 6 g, 454 mg nátrium

Kép
Miért nem igaz a „minden módszer működik" elve?

Egy olyan témáról írtam ma, ami engem rendszeresen idegesít. Annyira gyakran hallom és annyira utálom! Talán az egyik leggyakoribb tévhit, amit hallani lehet az edzéssel és az étrenddel kapcsolatban: „minden módszer működik”. Ez egy lusta ember hozzáállása, aki nem akar elmerülni egy témában.

6 ok, hogy beszerezd a legújabb számunkat!

Megjelent a Men’s Health következő száma, pillantsatok bele!

5 dolog, ha igazán el akarod varázsolni a randin

Nézz ki jobban, illatozz frissen és csábítsd el a nőt!

Olvasd el ezeket is
Előfizetés

Előfizetek

Fizess elő fél évre 50% kedvezménnyel, lapszámonként 895 Ft helyett csak 445 Ft-ért!

Csak 1335 Ft