Hamburger tetszés szerinti húsból

Mark Bittman, a Runner’s World szerzője szívesen pakol hamburgert a tányérjára egy kiadós futás után. Útmutatásával egyesítheted a hús és a gabonák jó tulajdonságait egy szaftos, ízletes, magas rost- és alacsony telítettzsír-tartalmú burgerben. Ha bulgurból készíted, először áztasd 20–30 percig kétszeres mennyiségű forró vízben, hogy megszívja magát.

Mark Bittman, a Runner’s World szerzője szívesen pakol hamburgert a tányérjára egy kiadós futás után. Útmutatásával egyesítheted a hús és a gabonák jó tulajdonságait egy szaftos, ízletes, magas rost- és alacsony telítettzsír-tartalmú burgerben. Ha bulgurból készíted, először áztasd 20–30 percig kétszeres mennyiségű forró vízben, hogy megszívja magát.

6 főre / elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 450 g friss spenótlevél
  • 450 g marhahús, lábszár vagy hátszín, csont nélkül, csirke- vagy pulykafelsőcomb, sertés- vagy bárány- lapocka (válassz közülük kedved szerint), a felesleges zsírt eltávolítva darálás előtt
  • 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • csipet Cayenne-bors
  • 1 teáskanál őrölt kömény, vagy 1 evőkanál csilipor
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál őrölt fekete bors
  • 1 tojás
  • 450 g áztatott és lecsepegtetett bulgur, vagy más főtt gabona- magvak, mint a zab- vagy búzatöret, vagy a kuszkusz
  • 6 teljes kiőrlésű hamburgerzsemle

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Hajtogass egy tepsibe sütőpapírt – a peremére is, és kend meg egy kis olajjal.

Egy nagy fazékban forralj vizet, tegyél bele egy kis sót. Tölts meg egy nagy tálat jeges vízzel. Tedd a spenótot a forrásban lévő vízbe körülbelül 30 másodpercre, majd csepegtesd le, és azonnal dobd át a jeges vízbe. Csöpögtesd le újra, finoman nyomkodd ki belőle a vizet, hagyd megszáradni, és vágd nagy darabokra. Tedd egy tálba. Ha darálva vetted a húst, keverd a spenóthoz.

Ha nem darálva vetted, vágd kockákra, és tedd húsdarálóba. Vigyázz, hogy tényleg csak megdaráld, ne pépesítsd. Öntsd a spenóthoz.

Add hozzá a hagymát, fokhagymát, Cayenne-borsot és római köményt, vagy a csiliport. Hintsd meg 1/4 teáskanál sóval és borssal, és keverd meg. Add hozzá a tojást és a gabonát. Addig keverd egy spatulával vagy gyúrd a kezeddel, míg jól el nem vegyülnek a hozzávalók. Formálj 6 hamburgerpogácsát belőle és helyezd őket a tepsibe. Tedd sütőbe 20–30 percre, vagy amíg a külsejük meg nem pirul. (Óvatosan fordítsd meg őket egyszer vagy kétszer a sütés során.) A hamburgerhúst egyébként akár grillen is megsütheted, 3 vagy 4 percre lesz szükséged oldalanként.

Helyezd a hamburgereket a félbevágott zsemlékbe, tegyél rájuk salsaszószt vagy bármilyen más feltétet, ízlésed szerint.

Tápérték adagonként: 1368 kJ, 327 kcal, 38 g szénhidrát, 8 g rost, 24 g fehérje, 11 g zsír, ebből telített 2 g, 421 mg nátrium

Kép
Fájdalmas vége lesz! Így rontod el a fekvenyomást

A vállfájás oka lehet, hogy a kedvenc gyakorlatod, a fekvenyomás.

A nők szexibbnek, magabiztosabbnak és intelligensebbnek tartanak, ha...

Ideje újragondolni, hogy kit fogadsz be szárnysegédnek. Lehet, hogy nem is a legjobb haveroddal kellene elindulnod csajozni?

11 szextipp, ami feldobja a megszokottá vált házaséletet

Kapd elő ezt a listát, és ne félj használni!

Mit árul el a szülinapod a szexuális életedről?

Gondolkodtál már azon, miért jobb valakivel a szex? A biológiai tulajdonságokon kívül a születésnapod is kihathat arra, kivel, mennyire élvezed.

Olvasd el ezeket is
Előfizetés

Előfizetek

Fizess elő fél évre 50% kedvezménnyel, lapszámonként 895 Ft helyett csak 445 Ft-ért!

Csak 1335 Ft