Halolaj - tényleg megéri szedned?

Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítők előnye az, hogy a közvélekedés szerint ugyanúgy felveszi a harcot a daganatokkal, védi a szívet és erősíti az agyat, mint a természetes halolaj – méghozzá a kellemetlen szagok nélkül. Nem csoda, hogy a kapszulák megjelenésük után azonnal letarolták a piacot. Olyannyira, hogy a halolaj kapszula ma már az összes gyógynövény alapú kiegészítőnél nagyobb népszerűségnek örvend.

Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítők előnye az, hogy a közvélekedés szerint ugyanúgy felveszi a harcot a daganatokkal, védi a szívet és erősíti az agyat, mint a természetes halolaj – méghozzá a kellemetlen szagok nélkül. Nem csoda, hogy a kapszulák megjelenésük után azonnal letarolták a piacot. Olyannyira, hogy a halolaj kapszula ma már az összes gyógynövény alapú kiegészítőnél nagyobb népszerűségnek örvend.

Csakhogy sajnos van egy csapda is. Míg a kilencvenes évek kutatásai egybehangzóan a halolaj alapú étrendkiegészítők jótékony hatásai mellett foglaltak állást, a legújabb eredmények – köztük számos, elismert szaklapokban megjelent, komoly kutatás – már nem támasztják alá az eredeti, ambiciózus állításokat.

Hosszú távú kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy a vény nélkül kapható omega-3 kiegészítők hatása megéri-e a szerek körüli felhajtást. Egyelőre az a legjobb tanácsunk, hogy az ha omega-3 zsírokkal szeretnéd megelőzni az egészségügyi problémákat, egyél valódi halat.

„Tanulmányok bizonyítják, hogy azok a jó általános egészségnek örvendő emberek, akik az átlagnál több hal fogyasztásával biztosítják a vér megfelelő omega-3 szintjét, kisebb eséllyel halnak meg szívbetegség miatt” – mondja a Tufts Egyetem dékánja, Dr. Darlush Mozaffarian. A kontrollált vizsgálatok az omega-3 zsírsavak több pozitív tulajdonságát mutatták ki: a pulzusszám és az érműködés javulását, és a szív jobb oxigénellátását.

A hal emellett gazdag fehérje- és ásványianyag-forrás, és kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a legtöbb fehérjedús táplálék. „A hal nemcsak az omega-3 teszi egészséges; cinket, fontos aminosavakat és D vitamint szintén bőségesen tartalmaz” – mondja Dr. Mozaffrian.

Az íze és a szaga miatt még mindig vonakodsz ráharapni?

A jó hír az, hogy nem csak a szardella és a szardínia közül választhatsz. Számos más, különböző ízű hal is létezik, amelyek mind bőséges omega-3 forrásnak számítanak (lásd: 9 omega-3 erőmű, az előző oldalon).

És a higanytartalom miatt sem kell aggódnod. A JAMA című orvosi folyóirat egyik beszámolója szerint a hal szívbarát tulajdonságai felülmúlják az egyes halfajokban esetlegesen kimutatható toxinok kockázatát. Ha ez sem győz meg, fogyassz kisebb tengeri eledeleket (rákot vagy szardíniát), amelyekben nem hordozzák magukban a nagyobb uszonyosokban (például a kardhalban) kimutatható méreganyag mennyiséget, javasolja a Men’s Health táplálkozási szakértője, Mike Roussell.

Íme tehát az általános szabály az átlagfickó számára: fogyassz hetente legalább két alkalommal két adag, omega-3-ban gazdag halat; a felesleges kalóriák elkerülése érdekében az ételt egészséges módon készítsd el (a fish-and-chips rajongóitól ezúton is elnézést kérünk).

Ha nem bírod gyomorral a haltudatos étrendet, konzultálj orvosoddal hogy pótolhatod-e vényköteles omega-3 készítménnyel a tányérodról hiányzó halat. De ezt a lehetőséget csak végső esetre tartogasd.

Érdemes tudnod, hogy a halolaj-készítmények (a vény nélkül kapható és a receptre írt fajták egyaránt) vérhígító hatással rendelkeznek, ami növelheti a vérzéssel és a horzsolásokkal járó kockázatokat.

„Ha a tányérodra rendszeresen kerül olajos hal, nincs szükséged kiegészítőkre” – mondja Dr. Alan Aragon szakíró és táplálkozási tanácsadó.

Még egyszerűbben fogalmazva: halra fel!

Mit árul el rólad az, hogy milyen kocsid van?

Amikor autót vásárolsz, az életed 3 dimenziójának kell megfelelnie: annak, akinek gondolod magad, aki lenni szeretnél és annak, akinek mások gondolnak. Ezért választod a Porschét, hogy lenyűgözz másokat, a Volvót pedig azért, mert biztonságos.

A bicepszezés legjobb módja

A hagyományos bicepszezéssel nincs semmi baj, ám nagy eséllyel használod a hátizmaid és a vállizmaid, hogy megemeld a súlyt.

10 szexpóz, amivel garantált az orgazmus

Ha úgy szeretnél szexelni, hogy a szomszédok megutáljanak érte, a dolgod egyszerű: stimuláld a klitoriszt.

Tedd semmissé az ülőmunka hatását 1 perc alatt

A következő nyújtás abban is segít, hogy csökkentsd a hátfájdalmat és a konditermi teljesítményeden is javíthatsz vele!

Így lett hatalmas Wahlberg karja

Ha te is akkora bicepszet szeretnél, mint az övé, végezd el az edzéstervét - ennyire egyszerű.

Olvasd el ezeket is
Előfizetés

Előfizetek

MH 2016 okt 21. Most 50% kedvezménnyel fizethetsz elő! Így 895 Ft helyett csak 445 Ft lapszámonként. A fél éves előfizetés ára: 1335 Ft (3 lapszám)

Csak 1335 Ft