5 dolog, amit nem tudtál a pulykahúsról

A magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga a pulykahús, mégis az utóbbi időben kicsit háttérbe szorult. Pedig rengeteg jó tulajdonsága van, például zsírszegény és fehérjében gazdag, ezért tökéletes alkotóeleme a legtöbb diétának.

A magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga a pulykahús, mégis az utóbbi időben kicsit háttérbe szorult. Pedig rengeteg jó tulajdonsága van, például zsírszegény és fehérjében gazdag, ezért tökéletes alkotóeleme a legtöbb diétának.

Összegyűjtöttük, miért érdemes ezt a szárnyast választani.

SZEMREVALÓ SZÁRNYAS. Ki gondolná, hogy a pulyka a legszemrevalóbb a szárnyasok között? Márpedig a top 10-ben szerepel a szemvédő ételek listáján, a kiemelkedően magas cinktartalmának köszönhetően. Ráadásul a húsban található niacin (B3-vitamin) segít a szürkehályog megelőzésében.

A LEGSOVÁNYABB HÚS. Egy pulyka kétharmad részben fehér húsból áll, ezért egészségesebb, viszont tömörebb és ízletesebb, mint például a száraz csirkehús. Ráadásul a „nagyüzemi” csirkével ellentétben legalább 6 hónap, mire felnő, így van ideje természetesen fejlődni, és magába gyűjteni a tápanyagokat. A pulyka melle a legsoványabb húsok közé sorolható, így zöldséggel, gyümölccsel kombinálva remekül beilleszthető a kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe. Zsírtartalma nem éri el az egy százalékot, így egy könnyed, nyári grillpartyra is remek választás lehet.

SZÁNTÓFÖLDTŐL AZ ASZTALIG. Létezik garantáltan minőségi pulykahús, így akiknek az is fontos, hogy tudják, honnan jön a húskészítmény, és mit tartalmaz, azok is biztosra mehetnek. A pulykahúsban piacvezető Gallicoop szakemberei egy olyan zárt rendszert alakítottak ki, ahol a szántóföldtől a terített asztalig minden munkafolyamat kontrollált. Mindenki biztos lehet abban, hogy a hazai takarmánnyal etetett, Magyarországon tenyésztett és tartott állatokból készített pulykahús termékek minden előírásnak megfelelnek. Visszakövethető a pulykahús származása is, ami 100%-os garanciát jelent a biztonságra, a minőségre és a finom ízekre.

TRIPTOFÁN. Sokan hangulatevők, érzelmi evők vagy stresszevők, és ahogy probléma adódik, rögtön az asztalnál vigasztalják magukat. Számukra is van egy jó hírünk! A triptofán tartalmú élelmiszerek – a szerotoninszint csökkentésével, illetve a melatoninszint emelésével – segítenek az idegrendszer megnyugtatásában. A pulyka szuper triptofán forrásnak számít, így még a hangulatot is javíthatja. Nyilván a csokival nem vetekszik, de az biztos, hogy egészségesebb.

MIÉRT NEM ESZÜNK PULYKATOJÁST? Bár a pulykahús jól ismert, a pulykatojás kifejezetten ritka fogásnak számít, és nagyon is ehető. Az íze közel áll a tyúktojáséhoz, a mérete viszont annak a másfélszerese. A 19. század végéig még az éttermek is szívesen dolgoztak vele, azóta azonban szinte teljesen kiveszett a konyhánkból. Ennek az az oka, hogy egyrészt a pulyka ritkán rak tojást, miközben több helyet és több táplálékot is igényel, mint egy csirke. Ha tehetjük, szerezzünk pulykatojást, és próbáljuk ki!

10 dolog, amit nem tudtál Lewis Hamiltonról

A címlapunkon szereplő Forma-1-es pilótáról rengeteg pletyka kering, pedig sokkal több van benne annál, éppen kivel jár.

A faterod miatt nem kockás a hasad?

Nem tudsz lefogyni? A faterod állhat a háttérben.

A hét táplálkozási tippje: Minden, amit a vegán étrendről tudni érdemes

Egyre népszerűbbé válik a vegán életmód, ám sokan attól tartanak, hogy ha mellőzik az összes állatii eredetű alapanyagot, az izmaikból is veszítenek. Ez igaz?

Lewis Hamilton: Az ember, aki 10 évesen megalapozta a karrierjét

Negyedik világbajnoki címe felé robog a brit pilóta.

Nehezen találsz párt? A 37 százalékos szabály a segítségedre lehet!

Ideje újragondolni a randizásról alkotott elképzeléseidet!

Olvasd el ezeket is

Segítünk az első lépésben: 50%-os kedvezménnyel fizethetsz elő!

Csak 2685 Ft