Nem vagy egyedül - Minden harmadik 30-as férfi magányosnak érzi magát

Nem vagy egyedül - Minden harmadik 30-as férfi magányosnak érzi magát

Josh Glancy járt utána, hogyan befolyásolják ezt a modern kori barátságok.

Egy felmérés szerint a harmincas éveik közepén járó férfiak közül minden harmadik gyakran érzi magát magányosnak. A párkapcsolati viszonyok és a városi létforma mögött a mélyben más okok is rejtőznek. Szerzőnk a modern barátságok természetén morfondírozik – vajon mi a megoldás?

Pár évvel ezelőtt négy barátommal együtt spontán hegyi túrát szerveztünk a Peak District fantasztikus hegyei közé. Egyikőnk sem az a Bear Grylls típusú túlélő fazon, nem is emlékszem, hogy kinek az ötlete volt az egész – mindenesetre úgy éreztük, hogy egy hétvége az isten háta mögötti turistaházban olyan fontos és férfias dolog, úgyhogy hajrá! Bakancsot húztunk, tonnaszám vettünk kaját és eltökéltük magunkat, hogy túlélünk 48 órát Derbyshire vadonjában.

Valami egészen fantasztikus volt az a hétvége, pedig igazából semmi rendkívüli nem történt. Egész idő alatt piáltunk és módjával szívattuk egymást. A marhapörkölt-kísérletünk szörnyű fiaskóval végződött, egy felkészületlen gyalogtúránk pedig magánterület-sértéssel. De nem ez a lényeg. Jó haverok voltunk az egyetem óta, de soha nem töltöttünk együtt időt így külön mindenkitől, csak magunkban. Felszabadító élmény volt magunk mögött hagyni Londont és belevetni magunkat a ködös északi lápvidékbe. A pislákoló tűz körül kuporogva a semmi közepén valahogy szabadabbnak éreztük magunkat. Egyszer csak szégyellnivaló parák és régi sérelmek bújtak elő a rejtekhelyükről, és nem esett nehezünkre lelkizni egyet.

Végigdumáltuk az éjszakát az egyik haverommal, megbeszéltük, hogy milyen csapdában érezzük magunkat – én például író szerettem volna lenni és külföldi tudósító, ehhez képest egy szerkesztőségi asztalhoz láncolva keresem a kenyeremet; ő éveket húzott le a pénzügyi szektorban, de valami lélek-emelőbb munkára vágyik. Utána nem hagyott nyugodni ez a beszélgetés, folyton ott járt a fejemben. Soha nem felejtem el, olyan hatással volt rám, mint ahogy az egész meghatározó élményt nem tudom kitörölni az emlékezetemből: közeli barátokkal lenni, távol a világ zajától. Egyszerre vad, nyers, és ugyanakkor megnyugtató érzés.

Néhány hónappal később rájöttem, hogy ez a kirándulás a magány gyökeres ellentéte. Addigra New Yorkba költöztem, végre megvalósult az álmom és külföldi tudósító lettem. Fenekestől felfordult az életem – kiszakadtam Londonból, távol a megszokott barátoktól, egyenesen Manhattan közepére, totál idegenek közé. Szingli voltam és gyakorlatilag nem volt egyetlen barátom sem. Életemben először igazán egyedül, magányosnak éreztem magam. Olyannyira magányosnak, hogy már a pincérnő halvány félmosolyának is örültem a csámcsogóban. Reggelente jólesett arra gondolni, hogy a sarki újságos ismerősen biccent majd, amikor kezembe nyomja a New York Times friss számát. Furcsa szokásaim lettek: hosszú éjszakai séták a város utcáin és pornóoldalak céltalan nézegetése a laptopomon. Néha önsanyargató kéjjel vekengtem az elszigeteltségben, éreztem, ahogy a nagyváros elnyeli az öntudatomat, mintha csak egy statiszta lennék egy Edward Hopper-festményen. De többnyire csak szimplán szarul éreztem magam.

Lelkesen, várakozásokkal telve érkeztem New Yorkba – elképzeltem, hogy milyen érdekes emberekkel fogok találkozni és beszélgetni. A New York városi legendáját megformáló sorozatok mind a barátság körül forognak: Csajok, Seinfeld, Szex és New York, na és persze a legfontosabb: Jóbarátok. De hol volt az én összetartó, vidám kis csapatom, az ütődött barátok, akik átsegítenek a kezdeti nehézségeken?

Magányos farkasok

A magányt gyakran hasonlítják az éhséghez. Élelemhiány helyett érzelmi űr, a kínzó vágy valakinek a társaságára, aki törődik veled. A városi magány is egyfajta éhség, márpedig New York talán a világon a legmagányosabb hely, ahol magányos lehet az ember. Szombat reggel végigsétálok a SoHo és az East Village utcáin, ahol elképesztő a tömeg és mindenki éppen csinál valamit. Hogy lehet, hogy ez a sok ember mind ismeri egymást valahonnan? És miért nem akarnak velem szóba állni? A Williamsburgben, Brooklyn szívében bérelt lakásom ablakából pazar panoráma tárult elém, a metropolisz remegő látképével. A világ legkomolyabb kilátása – kivéve, ha az ember magányosnak érzi magát. Mert akkor minden egyes kis fénypont téged heccel és arról mesél, hogy ott mások éppen beszélgetnek, iszogatnak, nevetgélnek, csókolóznak. Mindenki más, kivéve engem. A magány érzése hasonló a depresszióhoz, bár a kettő nem ugyanaz. A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem tanulmányában arról számolnak be kutatók, hogy a magányra panaszkodók többsége klinikai értelemben egyáltalán nem depressziós. Ami engem illet, semmilyen kémiai vagy szervi oka nem volt annak, hogy boldogtalan legyek a hat hónapos New York-i tartózkodásom alatt. Inkább olyan voltam, mint egy számítógép, amit lekapcsoltak az internetről. Arra vártam, hogy újra online lehessek. Barátokra vágytam. Idővel aztán ez az érzés alábbhagyott: összejöttem egy lánnyal és lett pár barátom, amivel már sikerült kihúznom valahogy. Újra boldog vagyok. Az élmény azonban kíváncsivá tett: elkezdett érdekelni a magány természete, beleástam magam a témába és írni kezdtem róla. Elolvastam Olivia Laing Magányos város (The Lonely City) című könyvét és Sebastian Jungertől a Törzset (Tribe). Karl Ove Knausgaard Harcom sorozatát faltam, amely tele van magánnyal és széttört emberi kapcsolatokkal. Gyorsan rájöttem, hogy nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel. Emberek milliói szenvednek a magánytól úgy, ahogy én szenvedtem – sokan közülük a világ legfantasztikusabb nagyvárosaiban élnek, a külvilág szemében sikeresen, de legbelül tele elkeseredett fájdalommal. Arra is rájöttem, hogy a helyzetem tipikusan férfiprobléma. Egyáltalán nem nemekhez kötött a magány, de a férfiaknak gyakran nehezükre esik kifejezni az érzelmeiket és értelmes kapcsolatot teremteni. Mennyivel könnyebb fociról vagy politikáról beszélgetni, mint beismerni, hogy alacsony a libidónk, vagy hogy nem becsülnek meg eléggé a munkahelyen. Nem is tudjuk, hogy kivel oszthatnánk meg ezeket a dolgokat, vagy egyáltalán hogyan lehet erről beszélni. Ezért van az, hogy rengeteg férfi követi megszállottan Amerikában az olyan világi prédikátorokat, mint Joe Rogan, Jordan Peterson vagy Sam Harris, akik kegyetlenül és módszeresen szedik ízekre a férfilelket, miközben látványosan bratyiznak, és a YouTube-on meg podcastokon hirdetik az igét.

A testvériség

A férfiak nem szeretik kiteregetni, ha bajuk van, és pláne nem szeretnek segítséget kérni. Lehet, hogy ez klisé, de így van. Személy szerint én inkább bolyongok fél óráig, mint hogy hülyének nézzenek és útbaigazítást kérjek. Ezen eddig minden barátnőm komolyan elképedt. Nekem legalább olyan helyzet kell, mint az a hétvége a Peak District hegyei között, hogy megnyíljak egy másik ember számára. A legtöbb barátom nő, mert általában lazábbnak és érdekesebbnek tartom a nők társaságát. De ahhoz, hogy kiteregessem és megtárgyaljam a legsötétebb érzelmeimet, férfiak társasága kell. WhatsAppon pedig ez nem megy, akármilyen jók is a beszólások. Ezt a legújabb tanulmányok is megerősítik. Oxfordi kutatók 2017-ben publikált kísérleti eredményei szerint a férfiak jobban kommunikálnak szemtől szemben, személyesen, míg a nők könnyebben tartanak fenn egymás között érzelmi kapcsolatot telefonbeszélgetésen keresztül. A társadalmi viszonyaink is másként funkcionálnak. Egy másik tanulmány szerint a férfiak közötti barátság inkább csoportban működik jól, míg a nők jobban szeretik a kétszemélyes interakciót. „A nők közötti baráti kapcsolat fenntartásának a záloga, hogy eleget beszéljenek egymással telefonon – összegzi a jelenséget Robin Dunbar, az oxfordi kutatás vezetője. – A férfibarátságokat az együttes cselekvés tartja fenn – a meccsre járás, kocsmázás, kispályás foci. Tenni kell valamit a barátságért. A nemek közötti különbség szembetűnő.” Tavaly az volt a nagy kérdés az életemben, hogy hogyan szerezzek haverokat, ami az életkor előrehaladtával látszólag egyre nehezebb. Mióta tíz évvel ezelőtt lediplomáztam, két közeli barátot szereztem összesen. Vannak és voltak persze haverok, kollégák, kocsmai cimbik és nyaraláson verbuválódott ismerősök, de egyik sem olyan, akit felhívhatnék, ha megzuhant az életem. Ahogy elérik a negyvenéves kort, a férfiak helyzete egyre rosszabb.

A cikk teljes anyagát a Men’s Health magazin aktuális lapszámában olvashatjátok!

Kép
Tovább olvasok
Ezt NE mondd, vagy csináld szex közben!

Ezek a dolgok biztosan tönkreteszik az aznap esti szenvedélyt.

Ezek a legrosszabb online randis példák!

Applikáción keresztül randizni nem egy leányálom.

Pontosan ennyi vizet kell meginnod egy nap!

Muszáj megfelelően hidratálnod, különösen, ha meleg van.

4 szexpóz olyan pároknak, ahol nagy a magasságkülönbség

Természetesen a kutyapóz itt is nyerő.

Így dobd fel a kutyapózt!

A kedvenc pózod ezután még forróbb lesz!

Ők megmondták a tutit! Így lesz kockahasad!

Oda kell, hogy figyelj az egészséges étrendre és az edzésprogramra is.

Hogyan fogyj le diéta nélkül?

Ne éheztesd tovább magad, inkább csináld ezt!

Parfümök, amiket tuti nem felejtesz el

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a megfelelő parfüm kiválasztása milyen fontos a nők és a férfiak számára egyaránt.

Öt póz, amivel garantáltan feldobhatod a szexuális életed!

Ha úgy érzed, hogy a hálószobai rutin túl egysíkúvá vált, akkor ezekkel a pózokkal tudod megfűszerezni. Másnap reggel meg fogod köszönni nekünk. Öt szexpóz, amit minden párnak ki kellene próbálnia.

Ezek a legidegesítőbb dolgok abban, ha férfi vagy

Emberek ezrei mérlegelték a legnehezebb "férfipillanatokat".

A fogyás 5 egyszerű módja

Apróbb változtatások az életedben, mégis sokat érnek!

Dolgok, amiket a férfiak csinálnak, amikor egyedül vannak

Több százan osztották meg a furcsa szokásaikat.

Hogyan hat a hazugság az egészségedre?

Sokat árthat, ha megtartod azokat a kis titkokat.

Olvasd el ezeket is

Most féláron fizethetsz elő!

Csak 1980 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem